Correa
Over Correa
Native Fuchsia, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Uit L. Watson.
Naam, etymologie.
Correa, naar Jose Francesco Correa de Serra, Portugees auteur.
Zachte Australische struiken.
Het zijn struiken die gewoonlijk bezet zijn met dichte en kleine haren.
Bladen zijn tegenoverstaand en met transparante stippen.
Bloemen zijn tamelijk groot en opvallend, rood, wit geel of groen, meestal wat hangend en alleenstaand of met 2-3 tezamen.
Er zijn een zeven soorten.
De onderstaande is mogelijk de beste en meest variabele soort. Het groeit op de ruige zandige vlaktes en behoort tot de grote en meestal niet geziene Australische struiken.
Rutaceae.
Correa reflexa (terug gebogen) (Correa speciosa, Ait.) (opvallend) (Correa cardinalis) (kardinaal of scharlakenrood) De kleine elliptische bladen zijn ook tegenoverstaand, gekreukt en donkergroen van boven, witachtig van onderen.
Een zachte struik van een meter hoog met dunne, bruine twijgen die tegenoverstaand zijn en bedekt met vele fijne haartjes.
1 bloemige twijgen met helder rode bloem in juni.
Er zijn verschillende vormen van.
Uit Australië, is beschreven in 1800.
De emigranten van Australië gebruiken de bladen van Correa ‘s, vooral die van Correa alba, voor thee.
Native Fuchsia.
Vermeerderen.
Neem eind augustus 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 0,1% naz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 4 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Of zaaien bij 20 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl