Koelreuteria
Over Koelreuteria
Lampenboom, vorm, heesters, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Mooie bomen of hoge struiken omvat dit geslacht die gekweekt worden om hun grote trossen van gele bloemen en mooie samengestelde bladeren, ook de aparte peulen zijn interessant.
Bladverliezend, bladen staan afwisselend en zijn gesteeld enkel of dubbel geveerd met gezaagde blaadjes.
Ze hebben afstaande, broze en veel merg bevattende twijgen.
Kleine en eironde 2schubbige knoppen.
Bloemen zijn geel met 5 kelkbladen en 4 kroonbladen, 5-8 meeldraden.
Vrucht is hoekig en opgeblazen met dunne papierachtige wanden met 3 zwarte zaadjes.
Ze vormen middelgrote bomen die tamelijk weinig vertakt zijn en vormen rondhoofdige bomen.
3 soorten komen voor in China-Japan en Korea, waarvan er 1 inheems is op de Fiji-eilanden, 10-20m.
Het was daar de traditionele boom die op het graf van grootgrondbezitters werd geplant, blijkbaar om ze eronder te houden.
Sapindaceae, zeepboomfamilie.
=Koelreuteria elegans Laxim (sierlijk) is een bladverliezende boom van 15-20meter uit Taiwan en zuidelijk China. Wordt overal aangeplant in de tropen en sub tropen als een straatboom.
Bloeit in midden in de zomer met kleine, 20mm lang botergele bloemen die verschijnen in vertakte trossen aan de stengeltoppen.
Vrucht is drielobbig en bevat vele zwarte zaden.
Wordt in de tropen als straatboom geteeld.
Chinese rain tree.
Uit botanical register by Sydenham Teast Edwards and others.
=Koelreuteria paniculata, Laxim. (bloemen in trossen) Knoppen zijn tot 4mm lang en eirond, 2schubbig en aan de top grijs behaard.
De samengestelde bladeren kunnen vrijwel een halve meter lengte halen. 7-15 deelblaadjes die 5-8cm lang zijn en in het midden van het blad zijn ze het grootst, donkergroen en van onderen iets lichter en spaarzaam ion de oksels behaard, eivormig tot stomp, gegolfd en gezaagd en soms ingesneden, topblad is meerdere keren gelobd.
De elegante grijze twijgen geven een vrij stevige indruk, bevatten echter veel merg en zijn daardoor vrij broos en zeer dicht bezet met kleine en weinig opvallende lenticellen.
De boom ontwaakt in het voorjaar met een rode tint terwijl die met een geel kleed van ons scheidt.
Na enkele jaren verschijnen in juli de kleine en lichtgele bloemen in eindstandige en opstaande pluimen van 30cm als een gouden wolk boven het blad. De wolk begint onderaan op te gloeien en stijgt geleidelijk aan naar boven. Als de laatste bloem bloeit raakt de bloemstengel onderaan al weer opgeblazen. Daar zijn dan al lampions gevormd. Hierin zitten de zwarte zaden die door hun zwaarte ervoor zorgen dat de tros gaat hangen.
De lampen of blazenboom is een middelmatige boom met een brede en vrijwel ronde kroon en grote varenachtige bladeren die in de zomer bloeit met kleine heldergele bloemen in grote eindstandige en pluimvormige trossen.
Komt uit Japan en wordt 10m hoog, hier 4-7m. Is beschreven in 1763.
‘September Gold,’ bloeit in september, eind van de zomer.
‘Fastigiata,’ is een zuilvorm die niet breder wordt dan 1m. Ook zijn er een paar subspecies van. Koelreuteria paniculata var. paniculata. N. China en Korea heeft enkelvoudig samengestelde bladeren. Koelreuteria paniculata var. apiculata (Rehder & E.H. Wilson) Rehder (blad met korte brede punt) (Koelreuteria apiculata). W. China (zechuan). Apiculata is in 1904 door E. Wilson in west Szechuan ontdekt, wordt 5-8m hoog met meestal dubbel geveerde bladeren, soms enkel geveerd met deelblaadjes van 3-7cm lang.
Naam, etymologie.
Koelreuteria is zo genoemd naar Joseph Gottlieb Koelreuter, (Klreuter)1773‑1806, prof. te Karlsruhe, die wel vader van de hybridisatie genoemd wordt. In 1761 lukte het hem om een plantaardige muilezel te maken, dus een kruising.
Lampenboom of blazenboom, gele zeepboom, koelruit, Duitse Blaseneschen of Blasenbaume, Goldblasenbaum en Lampionbaum, Engels pride of India, China tree, verder goldenrain tree of;
Chinese vernisboom, Chinese varnishtree, Duits Chinesischer Lackbaum, Franse arbre au vernis chinois en savonnier.
Planten.
De blazenboom wordt gebruikt als kleine boom of grote veelstammige struik op zonnige standplaatsen, in bloembakken en dergelijke. Is toch wel wat vorstgevoelig, schimmelgevoelig en zo meestal kortlevend. De plant kan gebruikt worden als solitair en wordt dan 5-8m in de volle zon. Er moet rekening mee gehouden worden dat het gewas gauwer breder dan hoger wordt.
Verlangt een zonnige standplaats en een vruchtbare, humus houdende grond.
Vermeerderen door zaaien, stratificeren en in februari zaaien bij 15 graden. Zaad is wel zeer hard en laat geen water door. Behandelen met zwavelzuur. Ook is wortelstek mogelijk, geef 18 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl