Itea
Over Itea
Bloemwilg, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit D. Ehret.
Bomen en struiken die met een 6 soorten in tropische en subtropisch Azië voor komen en een in N. Amerika.
Struiken met verspreid staande bladhoudende en bladverliezende, veernervige, gezaagde of getande bladeren
Bloemen zijn tweeslachtig en staan in eindstandige of okselstandige trossen, 5 kelk en kroonbladen, 5 meeldraden, vruchtbeginsel is bovenstandig, stijlen zijn vergroeid. Doosvrucht is tweekleppig, zaden zijn samengedrukt.
Saxifragaceae, Grossulariaceae of Iteaceae.
Itea virginica, L. (uit Virginia) Knoppen zijn zeer klein en behaard Bladstelen zijn 4-10mm lang.
Het ovale blad is 4-8cm lang en 2-4cm breed met spitse top, staat afwisselend en is heel fijn gezaagd, donkergroen van boven en licht harig aan de onderkant. Bladverliezend, het blad blijft er lang aan.
Twijgen zijn dun met geladderd merg.
Witte geurende bloemen staan alleen in opgaande, harige en dichte eindelingse trossen van een 4-12cm lang die een groen-wit effect geven vanwege de meeldraden die even lang zijn als de kroonbladen, bloemen 8mm in diameter en stervormig.
Doosvrucht is 6-8mm lang en iets behaard.
Bekend vanwege zijn lange en opgaande trossen van kleine witte bloemen die rond juni/juli verschijnen en zijn prachtige rood/gele herfstkleed.
Het is een laag opgaande struik van 1.5m uit Z. O. N. Amerika die spaarzaam vertakt is. Is beschreven in 1774.
‘Henry’ s Garnet.’Little Henry.’
Naam, etymologie.
Itea, de Griekse naam voor de wilg, ιτέα. Linnaeus noemde de plant zo naar de overeenkomst van zijn snelle groei in vochtige grond of naar zijn wilgachtige bladeren
Rosmarijn- of bloemwilg, Virginische wilg, Duitse Virginische Weide, Rosmarinweide, Frans Itee, Engels Virginian willow, Virginia sweetspire.
Planten.
De plant groeit van naturen in lage vochtige gronden. In cultuur lijkt hij op elke grond te groeien, mits niet te veel kalk. Groeit snel en kan tegen schaduw en zon. In de tuin zou je ze in massa moeten gebruiken of mengen met planten van hetzelfde karakter.
Oud hout na de bloei wegnemen.
Scheuren van oude planten is goed mogelijk, ook afleggen. Zaaien bij 15 graden.
Ook stekken kan. Neem in juni 10cm lang topstek van zacht hout. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Licht verwonden, dat is ongeveer zoals je met de nagel over het oog van de plant gaat. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Bij zacht stek is groeipoeder niet nodig, anders 1% ibz groeistofpoeder. Planten in 3 delen gezeefde turfgrond met 1 deel zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enkele weken is het stek geworteld, in de winter vorstvrij houden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl