Psoralea
Over Psoralea
Prairie raap, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,
Verwant aan Amorpha. Fabaceae, vlinderbloemige, Trifolium klasse.
De meeste soorten zijn giftig, de zetmeelrijke wortels van Psoralea esculenta en Psoralea hypogea zijn te eten.
Uit F. Pursh.
=Psoralea esculenta Pursh (eetbaar) is een kruidachtige meerjarige uit de prairies en droge landen van N. Amerika die een zetmeelrijke bolachtige wortel heeft die eetbaar is als wortelgroente.
Verschillende dicht behaarde stengels komen uit de grond en worden 30cm hoog.
Ze dragen palmachtige samengestelde bladeren die verdeeld zijn in fijne deelblaadjes.
Geeft overvloedige blauwe of purperen bloemen in eindtrossen van 5-10cm lang in de zomer.
Platte peulen.
De bruine bolachtige wortels zitten een 7-10cm onder de grond en elk is 4-10cm lang. Ze kunnen rauw, gedroogd of gekookt gegeten worden, rauw smaken ze als een raap en werden door inlandse Amerikanen en vroege Europeanen verzameld.
Tipsin, teepsenee, breadroot, breadroot scurf pea, pomme blanche, prairie turnip.
Naam, etymologie.
Psoralea, van psoraleos; wratten, naar de vorm van sommige soorten.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl