Aphelandra
Over Aphelandra
Zebraplant, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt.
Uit L. van Houtte.
Dit geslacht bestaat uit een 170 altijdgroene soorten.
Enkelvoudig, glanzend, vaak groot en mooi getekend blad.
Enkelvoudige of vertakte en eind- of okselstandige aren met vrij grote vaak mooi gekleurde schutbladen die meestal dakpansgewijs over elkaar liggen. De tweelippige kroon is geel, oranje of rood.
Het zijn struiken of grote kruiden die in de wouden van Tropisch Amerika groeien, 1-2m.
Deze planten worden gekweekt om hun vierzijdige aren van rode of gele bloeiwijzen en om hun sierlijk blad.
Ze bloeien in de herfst maar kunnen ook gemakkelijk op andere tijden in bloei getrokken worden.
Acanthaceae.
=Aphelandra aurantiaca, (Scheidw.) Lindl. (goud, oranje gekleurd)
Helder groene en wat gegolfde bladeren.
Oranje/rode bloeiwijze in oktober/december.
Uit Mexico wordt 30-45cm hoog, is beschreven in 1844.
‘Roezlii’, (B. Rosl Roezl, uit Praag was een plantenzoeker in N. en Midden-Amerika, 1825-1885) blijft lager met mooi zilver/wit gemarmerde bladeren en scharlaken rode bloemen.
Uit Curtis botanical magazine.
Aphelandra chamissoniana, Nees. (Frans, Duitse botanist Ludolf Karl Adelbert von Chamisso, 1781-1838. Ook schrijver van een man die zijn schaduw verkocht aan de duivel)
Langwerpige/ elliptische bladeren zijn 10-12cm lang.
Eindstandige bloeiwijze, gele bloemen met een punt.
Uit L. van Houtte.
Aphelandra squarrosa, Nees. (schalig of ruig)
Vrij grote en donkergroene bladeren met een witte nervatuur.
Aan het eind van de scheuten komen de opstaande bloeiwijze, tussen de dakpansgewijze liggende oranje schutbladen zie je de kleine gele bloempjes.
Is afkomstig uit Brazilië, wordt 30-50cm hoog. Kwam in 1760 in Europa aan.
‘Dania’, groeit compact en heeft zilver/witte bladtekening, is moeilijk in bloei te krijgen, verschilt doordat er naast de hoofdbloem verschillende zijbloemen verschijnen.
De opvallende plant die in de handel is, is de vorm ‘Leopoldii’, met donkergele schutbladen en bloempjes. ‘Louisiae’, blijft laag met 15cm lange bladeren en brede citroen/gele schutbladen en bloempjes ‘Fritz Prinsler’, met zeer duidelijke bladtekening.
Naam, etymologie.
Aphelandra is afgeleid van het Griekse apheles: eenvoudig, en andros: een man, dat betekent dat de helmknoppen niet onderverdeeld zijn, eenhokkig, een eenvoudige man. Engels zebra plant, Duits Glanzkolbchen.
Planten.
Het is een tropische plant uit de oerwouden van Brazilië. Dat is een warme vochtige plaats in niet te felle zon tussen de bomen. Zet de plant op een watereilandje en sproei het blad af en toe even af. Zorg voor voldoende warmte, dus niet in de slaapkamer. Haal de uitgebloeide bloemen eruit en geef mest zo lang ze bloeit. Na de bloeitijd iets koeler zetten, 18 graden, minder water geven en geen mest. De plant mag evenwel niet verdrogen. Snoei elke tak in op minimaal 2 ogen, verpotten, water, mest en warmte geven. Gebruik het snoeihout om te stekken. Dit is op de manier van zomerstek. De plant is slecht in bloei te krijgen.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl