Fatsia
Over Fatsia
Vingerplant, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Uit aoki2.si.gunma-u.ac.jap
Een geslacht van kleine struiken of bomen. Gewoonlijk worden ze gebruikt om hun tropische bladeffect.
3 soorten met Oplopanax en Tetranax komen erin voor die inlands zijn in Z. Japan en Taiwan.
Ze hebben stevige en spaarzaam vertakte stengels.
Spiraalvormig geplaatste bladeren die groot en leerachtig zijn, palmachtig gelobd, 20-50cm breed aan een steel van 50cm.
Kleine crème witte bloemen in dichte schermen laat in de herfst of winter dat gevolgd wordt door kleine zwarte vruchten.
Araliaceae, klimopfamilie.
=Fatsia oligocarpella, Koidz, (weinig vruchten) van de Bonin eilanden, verschilt met de Japanse omdat de lobben minder getand zijn.
Uit dangergarden.blogspot.com
=Fatsia polycarpa (vele zaden) komt uit Taiwan. De bladeren hebben 9-13 diepe, smalle lobben. Sommige zetten die in een apart geslacht, Diplofatsia polycarpa.
Uit Curtis botanical magazine.
=Fatsia japonica, Decne & Planch, (uit Japan) Lange bladstelen van wel 40cm lang.
De sierlijke handvormige en glanzende bladeren, die tot 30cm middellijn kunnen bereiken, geven door hun spiraalsgewijze plaatsing rondom de korte stevige stam een fraaie bladerkroon. Bij het uitlopen zijn de bladeren bruin/viltig, maar worden later leerachtig en hard groen, 7-9 brede lobben met stompe tanden.
Oudere planten geven onopvallende bloempjes.
Snel groeiende heester met verhoute stengels die zich zelden vertakken, meestal met een krans van bladeren aan de top, 3-6m.
Is bij vele bloemisten vaak beter bekend onder de daaraan omstreeks 1858 eerst gegeven naam van Aralia sieboldi.
Dit is de vingerplant die wel in de huiskamers gekweekt wordt, kan ook in buiten, kan –15 verdragen.
‘Aureo-variegata,’ heeft geel gevlekte bladeren.
‘Variegata’ heeft wit gevlekte bladeren, vooral aan de randen.
‘Moseri’ groeit compacter en langzamer.
‘Spiderweb’, de handvormige bladeren hebben gespikkelde randen.
De verscheidenheden met zilver en goudbonte bladen stammen eveneens uit Japan en bereikten in 1858 Europa.
Naam, etymologie.
Fatsia is afgeleid van de Japanse naam fatsi of hachi, gegeven aan Fatsia japonica. Deze naam betekent acht, mogelijk naar de acht lobbige bladeren. Of van Japans yatsude, dat vingers betekent.
Vingerplant naar de handspletige bladeren, Engels Japanese fatsia en glossy leaved paper plant, castor oil plant, fig-leaf palm.
Papierplant.
Het is de papierplant, de Engelse rice paper tree, tung tsau. Deze plant produceert het beroemde rijstpapier van de Chinezen. Waar ze dat van maakten bleef bij ons lang verborgen. Sprookjesachtige verhalen en beschrijvingen werden ervan gegeven door de Chinezen. Niet lang nadat de handel in China voor de Europeanen werd geopend kwam er bericht dat de plant op het eiland Formosa groeide. Dat leidde er toe dat Sir John Bowring, gouverneur van Hong Kong, planten verkreeg van dat eiland waarvan er een te Kew arriveerde in 1855 en het een Aralia-achtige bleek te wezen.
Het volgroeide merg van de plant, dat een witte kleur heeft en een 6cm in diameter is, wordt in stukken gesneden van 15cm lengte. Het merg wordt ontrolt door middel van een scherp instrument waardoor de dunne fijne rijstpapieren vellen gevormd worden. Door de Chinezen wordt dit papier gebruikt om er plant-, dierfiguren en andere artistieke ornamenten op te schilderen.
Planten.
Het is een sterke kamerplant. Er zijn voorbeelden dat deze plant het wel 20 jaar in de volle grond heeft uitgehouden. Op die manier groeiend geeft het een beter beeld van de groei en een veel weelderiger ontwikkeling dan in de pot. Bovendien tooit het zich met talrijke, geelachtige schermvormige bloemwijzen. De plant verdraagt in de winter tot 10 graden vorst.
Neem in juni/juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 0.5% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon erdoor en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden. De groene vorm is ook te zaaien.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl