Cassiope

Over Cassiope

Klokjeshei, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt

uit N. Wallich.

Daarom komen de 10 soorten van dit geslacht voor in Arctische gebieden en verder in de hoge en koude bergen van N. Amerika, N. Europa, N. Azië en de Himalaya ‘.

Vroeger werd dit geslacht ingedeeld onder Andromeda.

Altijdgroene struikachtige planten met zeer kleine bladen, meestal schaalachtig en tegenoverstaand en zelden afwisselend en lijnvormig.

Bloemen alleenstaand en oksel-, of eindstandig.

Er zijn verschillende hybriden aanwezig.

Ericaceae, Andromeda klasse.

=Cassiope fastigiata, Don. (even hoog) Liggende tot opgerichte stengeltjes die dicht bezet zijn met zeer kleine, korte en schubachtige, donkergroene blaadjes die in 4 rijen dakpansgewijze boven elkaar geplaatst zijn, blaadjes hebben een brede, zilverachtige rand. Het plantje zelf lijkt op een wolfspootje of een Hebe-achtig dingetje.

Heeft bloemen als het sneeuwklokje en die verschijnen laat in het voorjaar, ze kunnen deze plant helemaal bedekken, juni.

Naar zijn noordelijke afkomst houdt het gewas van een winterse bedekking van sneeuw, hier heeft het dat niet en gaat ongedekt de winter in en zon, wind en vorst verdrogen of bedreigen de plant, dus bedekken met sneeuw of anders met sparrengroen.

De klokjeshei is een altijdgroen, sierlijk en langzaam groeiend dwergstruikje van 20-30cm hoog. Uit de Himalaya ‘s, was in Engeland in 1798 bekend.

Uit Curtis botanical magazine.

Cassiope hypnoides, (mosachtig) (=Harrimanella hypnoides) Vormt mosachtige plaggen van liggende stengeltjes.

Die zijn dicht bezet met naaldvormige, vlakke en fijn behaarde blaadjes die niet in 4 rijen geplaatst zijn.

Talrijke lang gesteelde, knikkende en 5mm lange witte bloempjes met diep ingesneden bloemkroon in juni/juli.

Uit N. Amerika, wordt 4-15cm hoog, is beschreven in 1798.

Naam, etymologie.

Cassiope is zo genoemd naar Cassiope, Koningin van Ethiopië, de vrouw van Cepheus en de moeder van Andromeda. Cassiope beweerde mooier te zijn dan de zeenimfen, waardoor zij de woede opwekte van de zeegod Poseidon. Om die reden werd ze verbannen naar koude oorden.

Klokjeshei, Engelse Himalayan heather, Duitse Zypressenheide of Schuppenheide, de bladvorm en Franse cassiope.

Uit; http://portraitsofalpineplants.com/POAP_LARGE_051.htm

Cassiope lycopodioides D. Don. (Als Lycopodium of wolfsklauw) meerjarige plant die als bodembedekker gebruikt wordt.

Kleine smalle bladeren van 3cm lang die dicht tegen de stengel zitten.

Witte klokvormige bloemen van 20mm doorsnede in het voorjaar.

Komt uit Alaska, Brits Columbia en Washington.

Uit G. Oeder.

Cassiope tetragona, D. Don. (vierkantig) Lijkt veel op fastigiata maar verschilt door de wat lagere groeiwijze en blaadjes zonder witte rand die wat gewimperd zijn.

Witte bloempjes zijn ook kleiner en veel langer gesteeld in mei/juni.

Uit Alaska tot Groenland, Washington en Canada wordt 15-25cm hoog. Is beschreven in 1810.

Bell-heather, white arctic mountain heather and Arctic white heather. Arktische Glockenheide.

Vermeerderen.

Neem een topje in augustus van een 3-4cm. Niet verwonden, geen blad eraf halen. Planten in gezeefde turfgrond, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, (dat is gezeefde potgrond zonder mest) plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. De meeste stek moet in de winter vorstvrij worden gehouden. In buiten brengen na de ijsheiligen, half mei.

Afleggen is ook mogelijk dit door wat grond op de twijgen te strooien

Zaaien in september/oktober bij 18 graden en in donker laten kiemen.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl