Agathosma

Over Agathosma

Bucho, bucco, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariƫteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/A/Agathosma.html

Een geslacht van kleine en heideachtige struiken die aan de Kaap voorkomen.

Van de meer dan 200 beschreven soorten blijft misschien een dozijn soorten over, de anderen zijn meestal verwant aan nabijgelegen geslachten als Coleonema, Barosma, Adenanthera.

Agathosma betulina (Berg.) Pillans, (berkachtig) Altijdgroene struik van 2m. tegenoverstaande bladeren van een 2cm lang en breed, witte tot roze bloemen met vijf bloembladeren. Round leaf buchu.

Uit; https://en.wikipedia.org/wiki/Agathosma_betulina

Agathosma crenulata (L) Pillans (fijn gekarteld) (Diosma crenulata, Barosma crenulata) de bucco struik is een heidekruidachtige kruid uit de Kaap.

Tegenover staande en leerachtige bladeren die vaak aan de rand teruggerold zijn, 3-5cm lang.

Grote rode of witte bloemen van sterk aromatische geur.

De bucco struik heeft kleine bladen die vol zijn met oliecellen en een sterke geur bezitten. Ze worden gebruikt voor medische doeleinden. 

Uit www.plantzafrica.com

Naam, etymologie.

Agathosma, Grieks agathos; aangenaam, osma; geur.

Gebruik.

Buku, buchu, boegoe, bookoo, of buccubladen ruiken doordringend en geuren ruitachtig. De Hottentotten maken een poeder van de bladen, die ze mixen met vet en dan hun lichamen ermee insmeren, het is een onderdeel van hun toilet. Buku in brandy is bij hen favoriet tegen alle klachten.

De bladen smaken bitter/aromatisch. Sinds 1824 zijn er bladen in Engeland die bij ziektes van de plasorganen gebruikt werden, ze werken plas drijvend. Deze blaadjes heten in de apotheek folia bucco. Ze worden als diureticum gebruikt en bevatten bucco-kamfer.

Planten.

Vermeerderen door stekken in zandige stekgrond.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl