Argyranthemum
Over Argyranthemum
Struikmargriet, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt.
Naam, etymologie.
Argyranthemum; Grieks Argyros, zilver, anthemum, anthos; bloem.
Een diverse groep van kruidachtige en half struikachtige planten van 50-150cm met typische witte, roze of gele en enkele bloemen en diep gelobde bladeren. De meer belangrijke groepen zijn in cultuur verbeterd in vorm en kleur.
Het zijn n- of meerjarige.
Mogelijk komt dit geslacht met 30 soorten voor in gematigde zone, waarvan de meeste in de oude wereld, Azië en N. Europa.
Margriet en chrysant behoren tegenwoordig tot een andere groep, Leucanthemum en Dendranthema, die is echter teruggeplaatst. Andere geslachten worden weer in een andere groep geplaatst als Argyranthemum, de struikmargriet, verder in Glebionis, Leucanthemopsis, Rhodanthemum en Tanacetum.
Asteracea, Helenium klasse.
12. uit www.gardensandplants.com
Argyranthemum frutescens (L.) Sch. Bip. (struikachtig) (Chrysanthemum frutescens, L.) Diep veervormig ingesneden bladeren van een glanzende zeegroene kleur met getande slippen kenmerken deze struik.
Decoratieve, zachte bladeren en margrietbloempjes.
De struikmargriet stamt uit de Canarische-eilanden en kwam vandaar naar Engeland al in 1699. Moet dan ook zeer zonnig staan voor een rijke bloei.
Wordt 60-100cm hoog en 30-90cm breed.
Dit is de populaire bloemistenmargriet die vrijwel het hele jaar in bloei gehouden kan worden.
Ook zijn ze er buiten de witte in roze en gele kleuren en vooral van het hart.
Tegenwoordig, 1995, wordt deze soort geplaatst onder het geslacht Argyranthemum.
Marguerite daisy, Paris daisy. Struikmargriet, zomermargriet.
Subspecies canariae, foeniculaceum, frutescens, gracilescens en pumilum.
Vormen.
De bloem haalt een 7cm doorsnede. Het meest geteeld is ‘Comtesse de Chambord’, in enkel wit. De gele vorm is ‘Etoile d’or, beiden zijn geschikt om er piramiden en kroonboompjes van te vormen.
Marguerite en Paris daisy.
Planten.
Combinatie met Pelargonium, Petunia, Tagetes en Lobelia is aan te bevelen. De plant moet vorstvrij, licht en droog overgehouden worden.
Vermeerderen door stek. Dat gaat heel gemakkelijk.
De meeste worden gezaaid bij 20 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl