Isoetes

Over Isoetes

Biesvaren, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik

Uit L. Watson.

Een geslacht van primitieve vaatplanten die geen bloemen, vruchten of zaden geven, maar de geslachtelijke vermeerdering vindt plaats door sporen, sporenplanten.

Het geslacht telt circa 150 soorten die over de hele aarde voorkomen in moerassige gebieden en mangrovebossen. Meestal groeien ze onder het water.

Ze bezitten een knolvormige stam met een merkwaardige diktegroei, dichotoom vertakte wortels en priemvormige bladeren met vele luchtkamers en een basale ligula.

Isoetales.

Isoetes echinospora, Durieu. (zaad met stekels)weke bladeren zijn heldergroen.

Sporen met fijne stekels.

Uit N. Europa en N. Amerika.

Naam.

Kleine biesvaren, stekelbiesvaren, Engels spiny spored quillwort, spring quillwort, Duits Stachelsporiges Brachsenkraut.

Uit O. Thome, www.BioLib.de.

Isoetes lacustris, L. (Grieks lache: watergewas, meren) de biesvaren, staat tussen de wolfsklauwen en paardenstaarten in.

Het zijn planten met een knolvormige wortelstok waaraan de ronde en aan de basis verbrede en naar boven toe gespitste bladeren in een dichte rozet zijn gezeten.

De bladeren zijn olijfgroen en zeer bros, 10-25cm lang. Ze staan om de binnenste bladen, de rand is doorzichtig. Het bovenste gedeelte is vrijwel rond en gevormd uit vier holle buizen die van elkaar gescheiden zijn door dwarse schotten die de plant zijn geknotte vorm geeft. De bladeren hebben 4 luchtkanalen, laten in de herfst van de planten los en spoelen zo tegen de oever aan en verraden zo het voorkomen in de plas van deze vrij zeldzame en moeilijk te vinden plant.

In de voet van het blad zit een holte waarin de sporangiën met sporen zitten. De zaaddozen zijn rond en hard.

Aan de basis van de lange bladen zitten in de rondachtige bolletjes die bruin en sponzig zijn aan de buitenkant en van binnen wit en stevig. Hieruit komen een aantal lange, wat buisvormige wortels die op het eind soms gevorkt zijn.

De biesvaren groeit op en in vochtige plaatsen, op de bodem van diluviale plassen onder andere bij Weert en in O. Friesland. Omdat het groen blijft lijkt zoծ water het hele jaar als een weiland, is meerjarig. Verder in het N. Halfrond.

Naam, etymologie.

Isoetes komt van het Griekse isos: gelijk, en etos: jaar, omdat de plant het gehele jaar door gelijk blijft.

Grote biesvaren, het plantje lijkt ook meer op een bies dan een varen.

In het Engels quillwort omdat de bladeren op een ganzenpen lijken, ook Merlinճ grass.

Duits Brassenfarn, See Brachsenkraut, vergelijk Engels brak voor varens omdat wilde beesten ‘break out of them.’

Frans calamaria en l’esote des etangs; van de vijvers of poeltjes.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl