Hypecoum

Over Hypecoum

Sicklefruit, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik

Uit C. Willdenow, Hypecoum patens.

Eenjarige met gele bloemen.

15 soorten komen voor.

Papaveraceae, papaverfamilie, Hypecoeae.

Uit commons.wikimedia.org

Hypecoum imberbe Sm. (baardloos) (Hypecoum grandiflora) (grote bloemen).

(Dodonaeus) ‘Hypecoon heeft noch dunner en kleiner bladeren dan de kleinste gehorende heul en is in bijster kleine snippers verdeeld en van kleur en aanzien en haar ganse vorm de allerkleinste ster kriekende wilde ruit bladeren voldoende gelijk. Daarop groeien bijster kleine bloempjes die welriekend en geel van kleur en van zes bladertjes gemaakt zijn waarvan twee groot zijn en de andere vier bijster klein en als die gevallen zijn dan volgen er zeer kleine kromme horentjes na die in verschillende knieën of leden verdeeld zijn en daarin legt geelachtig vierkantig zaad. De wortel is langwerpig. Waterachtig sap.

Naam, etymologie.

Hypecoum, van hupecheo, ratelen, een verwijzing naar de zaden in de peulen. Duits Gelbugelchen, sicklefruit hypecoum.

Dodonaeus ‘Men noemt dit kruid tegenwoordig Hypecoon met de Griekse naam die het bij Dioscorides heeft, Hypecoon, hoewel dat het van sommige Hypopheon genoemd werd, in het Latijn heet het ook Hypecoum. Aangaande dat sommige dit kruid voor wilde komijn, Cuminum silvestre, houden doen ze tegen reden zo ik denk, nochtans betuigt Matthiolus (indien ons de schilderij niet bedriegt) dat het aan hem voor wilde komijn gezonden is geweest.

Clusius noemt dit kruid Hypecoum legitimum en is van hem in Frankrijk en Spanje gevonden waar het in maart en april bloeide en in mei rijp zaad had. De Spanjaarden noemen dit gewas sardoria.’

Aard, kracht en werking.

‘Hypecoum is koud van aard en het heulsap van krachten gelijk, betuigt Dioscorides.’

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/