Scadoxus

Over Scadoxus

Bloedbloem, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

Scadoxus is nauw verwant aan Haemanthus en werd er vroeger onder gesteld.

Het geslacht omvat 9 soorten die in Afrika en Arabisch schiereiland voorkomen.

Kenmerkend zijn de dicht onder de aarde groeiende grote en dikke bollen. De planten uit dit geslacht beginnen al te bloeien als de bladeren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze bloeien overwegend in het voorjaar, (Scadoxus multiflorus subspecie katharinae al in de herfst) terwijl de Haemanthus-soorten in de herfst bloeien.

2. Uit A. Gand.

Scadoxus multiflorus Rafin (veelbloemig) (Haemanthus multiflorus, Martyn.) De 3-4 bladeren staan aan een korte steel, zijn ovaal en 14-30cm lang met 6-8 nerven aan elke kant van de middenrib.

Grote, bolvormige scherm met 50-100 scharlaken/rode bloempjes.

Ronde bol van 8cm in doorsnede.

Lijkt op de volgende maar met een langere bloemstengel.

Uit tropisch Afrika, Sierra Leone. Is beschreven in 1783.

Er zijn enige subsoorten; Scadoxus multiflorus subsp. multiflorus, Scadoxus multiflorus subsp. Katharinae, Scadoxus multiflorus ssp. longitubus (C.H. Wright) Friis & Nordal. (lange buis)

Ze worden ook bloedbloemen genoemd, Duits Blutblume, ook Feuerball-Lilie.

3.

Scadoxus multiflorus subsp. Katherinae (Haemanthus katherinae, Baker. (is niet genoemd naar een Keizerlijke Catherina maar naar Mrs. Katherine Saunders, de vrouw van Saunderson uit Toncat bij Natal in Z. Afrika die de bollen van deze soort naar Engeland stuurde in de tweede helft van de 19de eeuw, om die reden wordt de naam ook wel gespeld als Katherine, hoewel dit geen goede Latijnse uitgang vormt)

De 3-6 bladeren worden ongeveer een 30-50cm lang en 10-15cm breed met een appelgroene kleur.

Lange en gevlekte bloemstengel komt gelijk met de bladeren, 30cm.

De rood/oranje bloemenbal is dicht bezet met bloemen en bereikt een doorsnede van 15-20cm in juli/augustus, soms staan dan de oude bladeren er ook nog aan.

Bol vormt geen bijbollen.

Is afkomstig uit Natal en werd in 1877 beschreven.

‘Koning Albert,’= kruising van katherinae x puniceus. Groeit sterk met grote, scharlaken/rode hoofdjes met een doorsnede van 20-25cm.

Deze twee voorgaande hebben meer succulente bladeren en meer echte bollen waarom ze gescheiden zijn van Haemanthus.

Naam, etymologie.

Scadoxus, van Grieks skia; schaduw, doxus, glorie, pracht. In de keizerlijke tuinen van St. Petersburg behoorden vroeger de Haemanthus bloemen of bloedbloemen tot de decoratiefste planten en smuk van de keizerlijke ruimte. Het was een van de zeer bijzondere planten en vooral de bloemenbal trok sterk de aandacht.

Uit C. Lemaire.

Scadoxus cinnabarinus Fris. (cinnaber kleurig) uit W. Afrika in de regenwouden van Kameroen.

Meerjarige kruidachtige plant met grote bollen.

Bolvormige bloem is oranje.

In sommige Afrikaanse landen is het een bestanddeel van een pijlgif.

Planten.

De mooi ronde bollen zijn vrij groot. Bij deze soort loopt de spruit beter uit als de bol in de volle grond staat. Maar als de 20cm pot goed doorgegroeid is en de bollen goed gewend zijn dan komen er 3, ja zelfs 6 en 8 bloemstelen. Deze plant moet je bij 8-10 graden goed droog overwinteren laten. Haal in het voorjaar ook de bijbollen eraf, die plant je apart op.

In maart draagt het stengels met grote rode bessen. Hieraan kan je in april/mei een bijzonderheid opmerken die je alleen bij vruchten van de mangroven ziet. De zaden kiemen in de rode bessen en de tot 2cm lange, kegelvormige witte wortels steken door de besschaal. Hierna kan je ze planten en 3-4 jaar later bloeit elke bes, dat is elke zaadkorrel. Verpotten om de 4-6 jaar, goed mest en water geven als ze groeien.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/