Clematoclethra
Over Clematoclethra
Clematis en Clethra, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariƫteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten,
Uit showyourplant.com
Naam, etymologie.
Clematoclethra, Clematis en Clethra, een verwijzing naar de overeenkomst tussen de bloemen van deze plant en Clethra met de klimmende eigenschap van Clematis.
Struiken die gekweekt worden vanwege de overvloedig producerende geurende bloemen en de aantrekkelijke zwarte of rode bessen.
Bladverliezende klimmende planten en takken met vast merg.
De bloemen zijn wit.
Ongeveer 12 soorten komen voor in Centraal en W. China.
Actinidiaceae. Nauw verwant met Actinidia.
Ze zijn sterker en mooier dan laatst genoemde vanwege de hoeveelheid bloemen en vruchten ofschoon de bladeren gewoonlijk kleiner zijn en niet zo mooi.
Clematoclethra actinidioides Maxim. (Actinidia-achtig) (Clematoclethra integrifolia, Maxim.) (gaafrandig blad) Bladeren zijn ovaal tot ovaal lancetvormig en fijn getand of gaaf, donker groen van boven en blauwachtig aan de onderkant.
De witte bloemen zijn alleenstaand of met 2-3 bij elkaar aan dunne stengels.
Planten.
Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Of, zaai bij 20 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl