Codiaeum

Over Codiaeum

Croton, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt

Uit B. Van Nooten.

De eenvoudige bladen staan afwisselend en zijn wat dik en leerachtig, duidelijk generfd en glanzend, soms met wat melkachtig sap.

Dit zijn de bekende kamerplanten met veelkleurige en leerachtige bladeren in roze, rood, geel, oranje, zwart en groen. De jonge bladeren zijn gewoonlijk groen en veranderen later naar rode en andere kleuren. Ze zijn er nu in de meeste tinten.

Ook zijn er ovale bladen, met spits of drielobbig blad, ook de tekening verandert, geaderd, gevlekt of gerand.

16 soorten komen voor in Maleisische eilanden, Pacific eilanden. Halfweg de vorige eeuw zijn ze in cultuur genomen. Sinds hun invoering is er veel mee gekruist waaruit planten ontstonden die bekend zijn als =Codiaeum variegatum Juss var. pictum.(gevarieerd en gevlekt)

Vele variteiten en vele soorten zijn ervan bekend. Ze variëren in bladvorm, grootte en kleur. De gladde, leerachtige en kort gesteelde bladeren zijn soms lang en smal, lancet of zwaardvormig, soms breed en ovaal. De randen kunnen gegolfd of gedraaid zijn, gelobd of ingesneden, gespikkeld, gevlekt of geaderd zijn. Ook de kleuren zijn verschillend, terwijl die kleuren bij ouder worden nog veranderen.

Ze kunnen ook bloeien maar de bloem is onaanzienlijk en wordt er vaak uitgebroken zodat de bladeren zich beter kunnen ontwikkelen.

‘=Aucubifolium,’ heeft elliptische, glanzend groene bladeren met gele spikkels als Aucuba.

‘Bravo’, heeft langwerpige bladeren met gele nerven en randen.

‘Norma’ lijkt hierop.

'Bruxelles’ met breed lancetvormige bladeren in brons naar rood met geelachtige nerven.

‘Excellent’, met gelobde, eikenachtige bladeren, gebobbeld met gele bladpunt en nerven.

‘Hollutiana’, met ingesneden en lang gerekte bladeren met gele nerven die rood worden bij ouderdom.

‘Metra,’ met ovale en meestal vrij gele bladeren met onregelmatige rode randen.

‘Philip Geduldig,’ met vrij kleine, wat gegolfde groene bladeren die in het midden het breedst zijn en op een smalle punt uitlopen, gele nerven met gele druppelachtige vlekken op het blad.

Houdt van zon, hoe meer zon hoe meer kleuren op het blad.

Ook van een vochtige atmosfeer.

Kale scheuten in het voorjaar terugsnoeien.

Euphorbiaceae, wolfsmelkfamilie.

Naam, etymologie.

Codiaeum is afgeleid van Codebo, de inlandse naam voor Codiaeum variegatum, Bl. bij de Maleiers Of van kodiho, een plantennaam uit de Molukken. Of van het Griekse kodeia: kop of hoofd omdat de bladeren gebruikt werden om hoofden te kronen.

Engelse croton, south sea laurel of variegated laurel, Frans croton of vivra verra, Duitse Kroton, Krebsblume, Wunderstrauch.

Deze planten zijn bij bloemisten wel bekend onder de naam Croton, een geslacht waartoe ze vroeger behoorden.

Gebruik.

Wortel en bast bevatten stoffen die branderig zijn op de slijmvliezen zodat ze wel worden gebruikt voor zweetbaden. De bladeren bevatten deze scherpe stof meestal niet. Het plantensap bevat looistof. De toppen worden wel als groente gebruikt.

Vermeerderen.

Neem van januari tot mei 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Bij zacht stek is groeipoeder niet nodig, anders 1% ibz groeistofpoeder. Planten in gezeefde turfgrond, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enkele weken is het stek geworteld, in de winter vorstvrij houden. Ze houden van zon, alleen de scherpste middagzon moet vermeden worden, dan behoudt ze de kleur. Een vochtige omgeving doet ze goed. Warmte is ook heerlijk.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl