Mimosa

Over Mimosa

Kruidje roer mij niet, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,

Uit Favourite flowers of garden and greenhouse.

Mimosa is een groot geslacht van meer dan 600 soorten.

Het zijn meestal tropisch Amerikaanse bomen en struiken, zelfs houtachtige klimmers waarvan velen gevoelige bladen bezitten.

Ze variëren in vorm en zijn meestal doornig of prikkelig met geveerde bladeren.

Bloemen zijn niet vlinderbloemig en staan in dichte hoofdjes of hoofdachtige aren.

Fabaceae, vlinderbloemige, Mimosa klasse.

Mimosa pudica, L. (schaamachtig of zedig) (noli me tangere, raak mij niet aan) (Johannes 20:17) het kruidje roer mij niet vouwt zijn bladeren bij de minste beweging of met warm weer.

De licht gestekelde stengel draagt bladeren die vingervormig zijn en soms vele zijblaadjes bezitten, wel tot 25 stuks.

Bolronde en licht rood/blauwe bloeiwijze in juli/augustus.

Het is een bijzondere plant en kan geteeld worden van zaad.

Halve meter hoge plant uit Brazilië die in 1638 beschreven is.

Het kruidje roer mij niet is afkomstig uit Brazilië waar grote uitgestrektheden met dit gewas begroeid zijn. Het kan wel voorkomen dat een dief zich in dit struikgewas wil verstoppen en zich dan duidelijk verraadt omdat alle bladeren zich opvouwen. De bewegingen zijn het best in jonge planten. Galopperende paarden geven genoeg trilling om ze te laten slapen.

Naam, etymologie.

(Dodonaeus) (a) ‘Herba Mimosa is ook een kruid dat zo genoemd is omdat als het met de handen aangeraakt wordt verflenst en als de handen er af zijn wederom groen wordt, maar niet zo gauw als het Desmodium. Met bladeren die op die van het voorgaande kruid lijken, kleiner dan die van varen wijfje die elke avond schijnen te verflensen of te verdrogen maar 's morgens worden ze wederom groen, ja zoveel groener hoe de zon heter schijnt en keren zich altijd naar de zon. Clusius zegt dat dit gewas vele kleine bladertjes heeft en aan elke zijde van de ribjes even veel en op de net uitkomende Acacia lijken en met dun grijs dons bedekt. Dit tegenwoordig kruid is van smaak en reuk het zoethout wat gelijk en de Indianen kauwen deze bladeren als ze hoesten om de borst te zuiveren en de heesheid te genezen en om een heldere stem te maken. Het is ook goed tegen de pijn in de nieren en lendenen en heelt de verse wonden.’

Mimosa, Grieks mimeo: ik maak een beweging, Latijn mimus: mimisch, het is een verwijzing naar de prikkelbaarheid van sommige soorten alsof ze dierlijke gevoeligheid kunnen nabootsen. Nabootser omdat ze een verwelkt blad nabootsen. De Indianen noemen ze dormidoras of slapende planten.

Geïntroduceerd is de plant in 1638. Engelse botanisten gebruikten de naam Mimosa in 1678, dit van de verlatijnste vorm van Frans Herbe mimosa in A. Collins ‘Traite des drugues van 1619’. Mimosa schijnt gebaseerd te zijn op het Latijnse mimus: een acteur in de mime alsof de plant aan mime doet als zijn bladeren ineenkrimpen.

Dodonaeus (b) ‘Zulks is de Herba ulva die van Christophorus a Costa zo genoemd is, dat is levend kruid dat in West Indien groeit daar het gewoonlijk quace cupatli heet en is van sommige Herba amoris genoemd, dat is kruid van liefde.’

Het is de sensitieve plant, een vertaling van de Latijnse botanisten naam herba sensibilis. In Duits Sensitive pflanze, ook Schampflanze en Sinnpflanze, Mimose, Schamhafte Sinnpflanze, Frans sensitive, Engels sensetive plant, tickle me plant of humble plant, shame plant, sleeping grass, prayer plant, touch-me-not, Makahiya (Filippijnen wat verlegen betekent), Mori Vivi (West Indien), mate-loi (valse dood) (Tonga). Boheems citliwka stydliwa, Hongaars erzike, Braziliaans inqueri, caaco, Mexicaans pinah viviztli..

In de Griekse legende was het kruidje roer me niet de maagd Cephisa die Pan inspireerde tot zoծ kwaadaardige passie dat ze bang van hem werd en wegvluchtte. Hij achtervolgde haar en nam haar in zijn armen juist toen haar gebeden aan de goden werden verhoord. Die transformeerden haar in een Mimosa.

Naar een oud geloof is het dat men dacht dat de plant zo gevoelig was dat als een maagd voorbij ging, na een zonde, het zijn bladen zou vouwen alsof ze geraakt was. Symbool van gevoeligheid.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/