Bruckenthalia

Over Bruckenthalia

Aarheide. Vorm, afkomst, geschiedenis, etymologie of naamgeving, vermeerderen, cultuurvariƫteiten.

Mooie lage kruiden die hoofdzakelijk gekweekt worden vanwege de overdaad aan kleine trossen van roze bloemen.

Bladen staan in kransen en zijn lijnachtig.

Bloemen staan in korte eindstandige aarvormige trossen, bloemkroon is tot het midden 4spletig, 8 meeldraden die aan de voet vergroeid zijn.

Veelzadige doosvrucht.

Een soort in Z. en O. Europa en Klein Aziƫ.

Nauw verwant aan Erica.

Ericaceae.

Bruckenthalia spiculifolia, Reichb. (aar bladig) (Erica spiculifolia) De kort gesteelde, spitse bladeren zijn naaldvormig en altijdgroen, 5mm lang en 1mm breed, staan in kransen van 4.

Liggende tot opgerichte, vertakte en fijn behaarde stengeltjes.

Heeft vanaf mei tot juli kleine en aardige roze bloempjes in korte, eindstandige, aarvormige trossen van 2cm lang, bloemkroon is tot 3mm lang, meeldraden zijn korter en de stijl en langer dan de bloemkroon. De bloem is meer klokvormig en openstaand dan Erica.

Het is een laag en altijdgroen, heideachtig struikje die grote bosjes vormt van 20cm hoog. Komt uit Z. O. Europa en Klein Azi.

Naam, etymologie.

Bruckenthalia is genoemd naar Samul, vrijheer von Bruckenthal, 1721-1803, Oostenrijkse edelman en gouverneur van Zevenburgen. Hij verleende de plantkundige J. Chr. Baumgarten steun bij de uitgave van diens flora van Transsylvani.

Aarheide. Het is de Duitse Ahrenheide en Engelse spike heath.

Planten.

Is goed winterhard en vraagt dezelfde behandeling als Erica.

Vermeerderen door zaaien bij 5 graden en het zaad niet te bedekken.

Neem in juni/juli 6cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste bladen er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Planten in stekgrond, dit is 4 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl