Euryale
Over Euryale
Gorgon plant, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,
Uit Roxburgh.
1 soort komt er voor in dit geslacht. Dit is de Indochinese vertegenwoordiger van de Victoria regina.
Euryale ferox, Salisb. (wild of woest uitziend) De gorgon plant, is een omvangrijk gewas met ronde bladen van 30-120cm in doorsnede. Die bladeren liggen plat op het water en zijn zeer prikkelig aan de donkergroene bovenkant evenals de paarse onderkant.
De blauwachtige/paarse bloemen zijn klein en bezitten geen sierwaarde.
Ook geeft het stekelige vruchten ter grootte van een kleine sinaasappel die een 20 eetbare meel houdende zaden oplevert.
Het drijft op de meren in O. Indië, is beschreven in 1809.
Nymphaceae, waterleliefamilie.
Naam, etymologie.
Euryale was de naam van een van Ovidius Gorgonen, dit waren vrouwelijke monsters die hun hoofd bedekt hadden met slangenkoppen in plaats van met haar. De drie monsters waren Medusa, Stheino en Euryale. Hun aanblik was dodelijk.
De naam heeft de plant gekregen als een verwijzing naar zijn trotse voorkomen als die in bloei staat.
Engelse gorgonplant, fox nuts of prickly water lily, Duits Stachelseerose.
Gebruik.
De zwarte zaden werden door de Hindoes als voedsel gebruikt. De plant heeft een dikke, vlezige en eetbare wortel. De zaden en wortelstok zouden door de Chinezen, mogelijk ook wel in India, al meer dan 3000 jaar gecultiveerd zijn. Het is een van de oude planten die, net als de lotus, voor voedsel diende. De vruchten, gedroogd en gebakken zijn in India bekend als dhani. De naam van de plant is in India makana of mekhana en in China chien-shih, chi-tկu, ki-tu of qin sh.
Het zou een anti afrodisiaca werking bezitten.
De gorgon plant wordt als een eenjarige gekweekt. De plant is in belangstelling gekomen na de koninklijke waterlelie. In 1809 werd het gewas beschreven in Europa.
Door Clement Reid zijn er in Venlo overblijfselen gevonden in 1908 van een Euryale plant uit de preglaciale tijd die door hem Euryale limburgensis (Limburg) genoemd is.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl