Decumaria

Over Decumaria

Sterhortensia, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten,

Klimmende struiken door luchtwortels, 4-10m.

Afvallende of altijdgroene bladeren (Decumaria barbara is vaak meer bladverliezend en Decumaria sinensis meer altijdgroen) die tegenoverstaand en gesteeld zijn, 3-10cm lang, ovaal.

De kleine geurende witte bloemen, 5-10mm in diameter, staan in eindelingse trossen van 3-8cm breed.

1 soort komt voor in O. N Amerika en 1 in China. De Chinese, Decumaria sinensis, is veel minder winterhard dan de Amerikaanse (D. barbara).

Het zijn sierlijke klimmende struiken met mooi glimmend blad en geurende witte bloemen die een luchtig aanzien geven. Geschikt om muren te bedekken, bomen en andere opgaand werk.

Saxifragaceae, Hydrangeaceae.

Uit eurobeestock.com

Decumaria barbara, L. (gebaard) Bladeren zijn ovaal en glimmen aan de bovenkant.

Bloeit in mei/juni, bloemen zijn 5-10mm in diameter, wit tot cream, geurend en staan in dichte trossen van 3-8cm breed.

Een klimmer die tot 10m hoog komt, meestal minder hoog, 1m.

Uit Carolina is beschreven in 1785.

Naam, etymologie.

Decumaria, Latijn decumus, tiende, een verwijzing naar het aantal delen in de bloem. Verwant aan Philadelphus. Duitse Sternhortensie, Engels woodvamp.

Vermeerderen.

Neem in juni/juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.

Zaaien in maart bij 20 graden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl