Halesia
Over Halesia
Sneeuwklokjesboom, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
4-5 soorten verschijnen er van dit geslacht in N. Amerika en 1 in China, 5-20m.
Het zijn bomen of grote struiken die gekweekt worden om hun mooie bloemen die in het voorjaar verschijnen.
Het zijn grote bladverliezende struiken of bomen met tamelijk grote helder groene en gewoonlijk ovale en kort gesteelde afvallende en gezaagde bladeren.
Aan dunne stengels hangen de witte klokvormige bloemen in eindstandige bundels die verschijnen voor of met de bladen.
Ze worden gevolgd door gevleugelde en licht bruine vruchten.
Styraceae.
=Halesia carolina, L. (uit Carolina) (Halesia parviflora, Halesia tetraptera Ellis) (vier vleugels); Bladstelen zijn 6-18mm lang en behaard.
Licht gezaagde fris groene bladeren met een golvende rand die van onderen donzig behaard zijn, 6-12cm lang en 4-6.5cm breed, ovaal met spitse top. Zijn herfstkleur is geel.
Bruine twijgen.
De jonge takken hangen iets gebogen waaraan eind april/mei duizenden klokjes openen die aan kleine steeltjes aan de takken bengelen. Die klokjes geven door het witte kleed de plant een zeer fraai aanzien. Witte sneeuwklokjes die meestal met 3-5bijeen staan aan een bloemsteel van 2cm lang, ze zijn klokvormig en 1.5-2cm lang met 10-16 meeldraden die zeer dicht bijeen staan, fijn behaarde helmdraden.
De daarop volgende steenvruchten zijn aan vier zijden in de lengte gevleugeld en met vleugels 2-3.5cm lang.
De sneeuwklokjesboom is een flinke struik of kleine boom van 5-6m die eerst opgaat en later wat schermvormig wordt, met afbladderende bast.
Uit Amerika, groeit daarvan W. Virginie en Illinois tot Florida tot 10m hoog. Is in 1756 beschreven.
Uit C. Loddiges.
Halesia diptera Ellis (2vleugels) uit zuidelijk Amerika, van South Carolina en Florida west tot oost Texas.
Grote struik of kleine boom van 4-8m.
Bladverliezend, bladeren zijn 6-12cm lang en 4-7cm breed.
Witte bloemen van 2-2.5cm lang in trossen van 3-6.
Droge vrucht met vleugels aan beide kanten, andere soorten hebben er 4.
Er zijn 2 var: Halesia diptera var. diptera, Halesiadiptera var. magniflora R.K.Godfrey. (grote bloemen)
Two-winged silverbell of two-winged snowdrop tree.
Uit davesgarden.com
Halesia macgregorii Chun. (botanist William MacGregor, 1846-1919) Komt uit Z.O. China waar het op hoogtes van 700–1,200m groeit. Is mogelijk meer verwant met Rehderodendron dan met de andere soorten van Halesia.
Bladverliezende boom van 24 m met een stam van 45cm diameter.
Bladeren zijn 5–13cm lang en 3–4.5cm breed met een bladsteel van 5–10cm lang.
Hangende bloemen van 1.5cm lang met 4 witte bloembladen.
Droge vrucht van 2.5–4cm lang en 2–3cm diameter.
Uit C. Loddiges.
Halesia monticola Sarg. (Halesia carolina var. monticola) (bewoner van de bergen) (Halesia monticola Sarg.) groeit wat sneller en hoger, meer als een boompje en is resistent tegen ziekten en aantastingen.
Is wat variabel omdat de plant uit zaad vermeerderd wordt.
Heeft wat groter blad, 20cm lang en bloemen van 3cm lang
Is afkomstig uit de bergen van zuidoost Amerika, kan daar wel 25-39m hoog worden en levert waardevol hout. Is in 1897 beschreven.
Mountain snowdrop, Berg Schneeglockchenbume.
Naam, etymologie.
Halesia is zo door John Ellis genoemd in 1759 naar referendaris Stephen Hales, 1677‑1761, hulppredikant te Teddington, fysioloog, chemicus, uitvinder en een beroemd auteur onder andere Vegetable statics.
Het is de Engelse snowdrop of common silverbell, Carolina silverbell, Duitse Schneeflockenbaum, Schneeglockchenbume of Silberglocke, sneeuwdruppels of zilveren bellenboom, allemaal lyrische namen. In Frans simpel halesie of halesier. De bloemen worden gevolgd door een vrucht met 4 vleugels, Vierflugelnfruchtbaum.
Planten.
De plant houdt van rijke en kalkvrije gronden en liefst volle zon met wat beschutting. Zaaien gaat heel goed, stratificeren vanaf augustus, in maart/april zaaien, de zaadpunten eraf knippen, kan na 2 jaar nog opkomen.
Gemakkelijker is afleggen. Buig in de zomer de buitenste stengels naar beneden en leg die in een kuiltje, haal daar het blad eraf, zet ze vast aan een piket. Zorg ervoor dat de toppen zo recht mogelijk omhoog staan. Na 2 jaar zijn ze geworteld, afsteken en verplanten.
Stekken in juli, ibz 1%.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/