Eucryphia
Over Eucryphia
Schijniep, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit fotos.hispavista.com
Altijdgroene struiken of kleine bomen die hard genoeg zijn op gunstige plaatsen, E. glutinosa is meestal bladverliezend.
Een 7 soorten die in het zuidelijk halfrond groeien, 2 in Z. Amerika en 5 in Z. Australië.
Gom bevattende bomen of heesters.
De witte bloemen zijn opvallend en doen een beetje aan Hypericum denken, komen tegen de herfst en ruiken zoet, 3-6cm in diameter.
Tegenovergestelde bladeren, eenvoudig of gedeeld met 3-13 blaadjes.
Eucryphiaceae, nu Cunoniaceae.
=Eucryphia cordifolia Cav. (hartbladig) Komt uit Chili.
Wordt een 25m hoog, soms tot 40m met 2m stamdoorsnede, smalle boom die dicht bezet is met loof en is altijdgroen.
Bloemen komen laat in de zomer.
Harde hout voor meubels en als brandhout. Bijenplant.
Chilenische Scheinulme, in Chileens Spaans heet het Ulmo en werd door Europese zendelingen naar de iep genoemd, Spaans olmo. Een andere naam in Chili is muermo.
Eucryphia glutinosa (Baill.) Poepp. (kleverig) (Eucryphia pinnatifolia (getand blad) Struik of kleine boom, tot 3m.
De puur witte bloemen zijn redelijk groot en komen meer of mindere in paren en worden in grote hoeveelheid gevormd in de late zomer.
Uit Chili is beschreven in 1880, is in Engeland gekweekt. Kan in Midden-Europa groeien, maar is niet winterhard.
Naam, etymologie.
Eucryphia, Grieks eu: goed, kryphia: bedekking, een verwijzing naar de kapachtige bedekking door de calyx.
Brush bush. Klebrige Scheinulme.
Uit flickr.com
Eucryphia × hillieri is uit een spontane zaailing gekomen in de kwekerij van Hillier & Sons, Chandlers ford in Hampshire rond 1953. (Eucryphia moorei × Eucryphia lucida (Engelse botanist Thomas Moore, 1821-1887, glanzend)
Uit www.anbg.gov.au
Eucryphia lucida, Cav. (glanzend) (Eucryphia billiarderi (J. J. Houtou de la Billardiere, 1753-1834 Franse arts en botanicus) is een kleine boom of grote struik uit de bossen van Tasmanië, 2-10m, soms 25m.
Smalle donkergroene en glanzende bladeren zijn elliptisch en 2-4cm lang.
In voorjaar of zomer komen de 2.5-4 cm diameter witte bloemen met 4 bloembladen die op een kleine roos lijken met een sterke geur, vooral op warme dagen. Bloemdelen zijn vaak bedekt met een kleverig sap. Bijenplant, hout voor muziekinstrumenten.
Ballerina’ heeft grote licht roze bloemen met rood hart.
Leatherwood.
Uit; http://www.architecturalplants.com/plants/id/eucryphia-x-nymansensis-nymansay
Eucryphia x nymansensis.(van Nymans garden in West Sussex, Engeland, tijdens de eerste wereldoorlog) ook bekend als Eucryphia Nymansay.’ (Eucryphia cordifolia × Eucryphia glutinosa)
Krachtige breed zuilvormige altijdgroene boom, behalve in strenge winters, 20m en 6-8m breed, kruising tussen glutinosa en cordifolia.
Glanzend donker groene bladeren.
Witte kopvormige bloemen van 6cm laat zomer of herfst.
‘Nymansay’, Nymans hybride.
Matig winterhard, bedekken.
Vermeerderen.
Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 0,5% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Zaaien bij 20 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl