Aspidistra
Over Aspidistra
Blarenplant, slagerspalm, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, teelt.
Uit Favourite flowers of garden and greenhouse.
Deze planten zijn groenblijvend en kruidachtig. Het zijn stamloze vaste planten. De stijve en glimmende bladeren komen zo uit de wortelstok. Ze zijn gesteeld en lancetvormig, worden een halve meter lang.
De ronde bruinachtige bloempjes staan vlak boven de grond. Je zou geen lelieachtige vermoeden.
De wortelstok is dik en soms kruipend.
85 of meer soorten komen voor die afkomstig zijn uit de Himalaya, China en Japan. In 1980 werden er 30 nieuwe soorten beschreven in China. Nieuwe soorten worden nog steeds gevonden zodat er nu al 85 beschreven zijn, mogelijk zijn er meer dan 100.
Ze werden al in 1800 van China naar Europa gebracht en behoren tot onze oudste kamerplanten. Ze groeien op de bodem van Aziatische bossen van India, Indo/China, China en Japan.
Liliaceae, Ruscaceae.
Aspidistra elatior, Hort. (hoger, slanker) Kruipende wortelstokken.
Grote, wortelstandige en opstaande, groen blijvende, leerachtige en donker groene bladeren van 40-50cm lang.
Kan toch ook bloeien, de bruin/paarse, stervormige bloemen zie je op de wortelstokken en liggen dus plat op de grond, vallen niet op in oktober.
Is de groene vorm uit Japan. Is beschreven in 1835.
‘Variegata,’ heeft wat geel/witte lengtestrepen door het groen en heeft meer licht nodig om die kleur te behouden.
Naam, etymologie.
Aspidistra: Grieks aspidiseon, een klein rond schild, de brede, schildvormige stempel, Engelse shield flower, Duitse Schildblume. Of, mogelijk een verwijzing naar de paddenstoelachtige vlek die bij Aspidistra karakteristiek is. Het is de blarenplant of kwartjesbladplant, het blad werd voor een kwartje per stuk verkocht. Engels cast iron plant, bar room plant, cast-iron plant omdat het altijd en ook in slechte omstandigheden goed blijft. Schusterpalmen, Metzgerpalme, werd vaak in slagerijen gehouden, slagerspalm.
Planten.
Het blad wordt voor sierwerk gebruikt en kan goed tegen ruw gebruik, is bestand tegen stof, hitte en kou. Heeft wel een hekel aan de zon en droge lucht. Planten in half beschaduwde tot beschaduwde plaatsen, op die heel beschaduwde plaatsen stopt wel de groei. In de groeiperiode geregeld water geven, ook de bladeren besproeien.
Ook blijven ze weken goed. Om die reden worden ze in kassen gekweekt. De bonte vorm zien we wel eens in de kamer.
Scheuren bij het verpotten is de vermeerdering. Spoel de wortels uit, de plant kan slecht tegen beschadiging van de wortels.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl