Barbarea

Over Barbarea

Vorm, afkomst, geschiedenis, etymologie of naamgeving, vermeerderen, cultuurvariëteiten.

Een geslacht van tweejarige vertakkende kruiden met gele bloemen.

Komt met 22 soorten voor in de gematigde streken van het Noordelijk halfrond waarvan de meeste in Z. Europa en Z. W. Azi groeien.

Brassicaceae. Kruisbloemenfamilie.

Uit; http://wilde-planten.nl/bitter%20barbarakruid.htm

Barbarea intermedia Boreau (er tussen in)

Tweejarige. Alle bladeren zijn geveerd.

Bloeit met licht gele in mei-augustus.

10-60cm hoog.

Groeit op droge braak liggende grond.

Uit midden Europa.

Bitter Barbarakruid, Medium flowered wintercress, Mitteleres Barabarakraut, barbaree intermdiaire.

=Barbarea verna, Aschrs. (vroeg of voorjaar)

De onderste bladeren zijn 6-10parig geveerd, meestal met rondachtige tot liervormige deelblaadjes. Ook hier is het eindblad groter en rondachtig.

Lichtgele bloemen komen in april/juni.

Tweejarige en een wat magere uitvoering van de gewone, ook met smallere blaadjes.

Hauwtjes boogvormig opstijgend.

Een plantje van 10-40cm hoog die op vochtige land voor komt.

Afkomstig uit Z. Europa, wordt ook in Florida gekweekt. Omdat het minder water nodig heeft dan waterkers is het gemakkelijker te kweken en wordt gekweekt als bladgroente. Kan gebruikt worden in sandwiches, salades of gekookt als spinazie of in soep.

Naam.

Vroeg Barbarakruid, Engelse early winter cress, land cress, American cress, bank cress, belle Isle cress, Bermuda cress, early yellowrocket, scurvy cress, upland cress, dryland cress, cassabully, creasy salad, Duits Frhlings-Barbarakraut.

Uit; http://www.i-flora.com/steckbriefe/stammbaum/art/show/barbarea-stricta.html

Barbarea stricta Andrz. ex Besser.

Tweejarige plant.

Meestal vertakte stengels tot 1m hoog.

Wortelrozet met veerdelige bladeren.

Bloemtros met kelkvormige licht gele bloemen.

Uit Europa tot west Azi.

Stijf Barbarakruid.

Uit O. Thome, www.BioLib.de.

Barbarea vulgaris, Reichbr. (vulgair of gewoon) is een inlandse tweejarige die soms meerjarig is.

De donker groen, glimmende bladeren zijn diep ingesneden en bovenaan groter geveerd dan aan de benedenkant die ingesneden zijn tot aan de stengel zodat er aan de voet kleine, ronde liervormige blaadjes zitten.

Opstaande en vierkante, bebladerde stengel.

Goud/gele bloemen staan in trossen van mei tot augustus.

Rechtopstaande hauwen.

Het kruid groeit op vochtige gronden, oevers, wegranden in de koude gematigde zone van het Noordelijk halfrond. Barbarakruid komt meestal voor als onkruid en siert dan hele velden met heldergele bloemen als een koolveld.

Ԑlenifloraռ/span> heeft mooie dubbele goud/gele bloemen. Het is de campe Barbarea flore pleno, de Engelse double yellow rocket.

Ԗariegataռ/span> heeft geelachtige witbonte bladeren.

Naam, etymologie.

(Dodonaeus) (a) In Hoogduitsland heet het Sant Barberen kraut. In het Latijn heeft het geen andere namen dan diegene die we het gegeven hebben naar het Hoogduitse of Nederduitse, te weten Barbarea. In het Latijn heeft dit kruid noch vele andere namen, te weten Sanctae Barbarae herba, vulgi of Barbareaea, anders Nasturtium hiemale, Carpentaria, Herba Sancta, Herba diaboli, Italorum en Fistularia, in onze taal Sinte Barbel kruid, in het Frans herbe de Saincte Barbe, in het Italiaans herba di Santa Barbara.ՠBij Lobel S. Barbel cruydt, Duits S. Barbelkraut en Steenkraut omdat het de steen breekt. In Frans Herbe S. Barbre.

Barbarakruid, Duitse St. Barbarakraut, Engelse St. Barbaraճ herb en Franse la Barbaree of herbe de Sainte-Barbe, Barbare commune, Spaans hierba de Santa Barbara en Italiaans Barbarea.

Fuchs; Ԅat Barbarakruid schijnt te zijn een verstoorde naam vanuit het Latijnse woord Carpentariorum herba, dan alzo is het in Latijn dit kruid genoemd geworden derhalve dat de wagenmakers en schrijnwerkers zulks tot heling der wonden zeer gebruikt hebben. Omdat nu onze Duitsers gehoord hebben dat dit gewas Carpentaria herba is geheten geworden hebben ze uit het woordje Carpentaria Barbara gemaakt zoals ze ook in vele andere dergelijke kruiden gedaan hebben. Plinius heeft tegenwoordig kruid Scopam regiam en Sideritin latifoliam genoemd, daarom dat het met zijn gele bosachtige bloempjes een bezem gelijk is en brede bladeren heeftծ

Barbarea, een plant die bij de ouden niet vermeld is. Barbaraea is een verbeterde schrijfwijze, maar de gehouden en originele schrijfwijze is van R. Brown in 1812.

(187) (215) Het kruid is naar een heilige vernoemd. Zo naar St. Barbara, omdat men het kruid nog kan plukken op de dag van St. Barbara, 4 december. Deze heilige stierf de marteldood door de hand van haar vader in 237‑238. Ze werd door haar heidense vader in een toren opgesloten, vandaar dat metselaars en timmerlieden, architecten en ingenieurs haar tot patroon kozen.

Aan St. Barbara was in de middeleeuwen ook de wat ongewone en onvrouwelijke functie van patrones van arsenaal en kruithuizen toegedacht. De legende verhaalt dat ze op de dag van christianiseren door haar vader was overgeleverd aan de autoriteiten. Nadat ze gemarteld werd was het de taak van haar vader om haar te onthoofden. Toen hij de fatale slag toe wilde brengen legde een bliksemstraal hem dood aan haar voeten neer. Vandaar dat ze door de bijgelovige betrokken werd tegen bliksem en onverwachte dood en haar bescherming werd verwacht bij oorlogsmateriaal. Het is de beschermheilige van soldaten, de plant wordt als wondkruid gebruikt.

(Dodonaeus b) Լ/span>In het Latijn heeft het geen andere namen dan diegene die we het gegeven hebben naar het Hoogduitse of Nederduitse als Cardamum hybernum of Nasturtium hybernumծ (winter) Լo:p>

In Nederland wordt dit kruid winter-kersse genoemd omdat het ճ winters in gebreke van de hofkers in salade gegeten wordt, in het Engels wildt setwal of ook wildt winter cressesծ

Winterkers, Duits die Winter-Kresse, Engels winter cress, Frans cresson de terre: aardkers, Deens vinturkurs, omdat de bladeren in de winter gebruikt worden ter vervanging van witte waterkers en is wel wat scherp. Bittercress.

Dodonaeus (c )Փoms heet het ook steencruydt omdat het zo goed is voor diegene die met de steen of niergruis in de nieren of blaas gekweld zijnծ Steinkraut in Duits, Engels rocketcress.

Dodonaeus (d) Ԉet schijnt dat het zeer goed zou mogen wezen het Pseudobounion, dat is Falsum Bunium, Bunium adulterinum, Pseudobunium, maar beter Pseudobunias, als Lobel betuigt, daar Dioscorides van spreekt want het is van bladeren en takjes en ook van hauwtjes de stekrapen gelijk en daartoe is het ook scherp van smaak gans zulks als hij zijn Pseudobunium schrijft te wezen, in het Hoogduits Rabkressichծ

(e) Engelse yellow- hedge rocket, winter rocket en Frans roquette, zie Eruca.

(f) Gelber Beifuss, Wassersenf en Senfkraut bij Bock, verwant aan mosterd, Brassica.

Gebruik.

Zo was het gebruik vroeger. (Dodonaeus) Ԉet is ook een goed saladekruid en dient zeer goed in de sla en andere koude kruiden net zo als kers om de koudheid van die te matigen of onschadelijk te maken en vooral s Էinters als men de hofkers niet goed hebben kan.

Winterkers dient ook om scheurbuik te genezen net zo goed als de hofkers.

Men noemt dit kruid hier te lande ook soms steenkruid, als gezegd is, omdat het genezen kan diegene die niergruis hebben en vooral het zaad wat ook zeer scherp van smaak, heet en droog van krachten en zo dun van delen is dat het de plas laat rijzen en gemakkelijk voortkomen en de aaneen houdende of klevende zandjes of graveelachtige verzamelingen die tenslotte een grote steen zouden kunnen worden vermorzelt, laat scheiden en uit het lijf drijft.

Maar voor alles is ze zeer goed om de lopende gaten en blaren te genezen. Tegen het scheurbuik plag men niet alleen deze onze winterkers in salade te gebruiken, maar in melk te koken en te eten, andere scherven of snijden de bladeren goed klein en koken het in water en eten ze dagelijks voor warme moes en daardoor zijn sommige van die ziekte volkomen genezen geweest zonder er iets anders meer toe te doenծ

Planten.

Zaaien in februari bij 20 graden en wat bedekken.

De var. zijn aardige borderplanten. Ze groeien gemakkelijk in zandige tuingrond op matig vochtige, zonnige plaatsen.

Vermeerderen door scheuren of stekken.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl