Fatshedera
Over Fatshedera
Kruising, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Naam, etymologie.
Een kruising tussen de Fatsia japonica, ‘Moseri’ en Hedera helix, ‘Hibernica’ leverde x Fatshedera op. Dat is een struik.
Araliaceae, klimopfamilie.
De enigste soort is Fatshedera lizei, Guill. (gebroeders Lize, kwekers in Nantes, Frankrijk, die deze kruising hebben uitgevoerd in 1910) de klimmende vingerplant.
Sterke en groen blijvende plant met een paar meter hoog opgaande stengels als Aralia die zich zelden vertakken, op tijd toppen om een bossiger gewas te krijgen, 1-2m.
Leerachtige en 5-7lobbige bladeren zijn glanzend groen en lijken op die van klimop, 20cm breed.
Kan ook soms in de herfst gaan bloeien met klimopachtige bolletjes, vruchten zijn steriel en geven geen kiemkrachtig zaad.
‘Variegata,’ heeft groenachtig/wit gevlekte bladeren, vooral langs de bladranden en groeit niet zo snel.
Tree ivy of aralia ivy.
Planten.
Houdt van een wat koele ruimte, de bonte liefst wat warmer zetten. Kan ook in buiten groeien en kan tegen –15 graden.
De takken zijn wat slap. Je ziet dat de plant probeert om te klimmen, maar dat lukt niet meer zo goed. Zet de plant tegen een stok aan. Als ze te hoog opgroeit kan ze gemakkelijk teruggesnoeid worden.
Vermeerderen. Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 0.5% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon erdoor en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl