Soleirolia
Over Soleirolia
Slaapkamergeluk, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Helxine is de naam zoals de plant vrijwel altijd nog genoemd wordt. Helxine komt van Grieks dragen, omdat de zaden op de kleding weggedragen worden)
1 soort komt er voor in dit geslacht.
Lijkt veel op Nertera depressa of koraalmosje maar vormt geen bessen.
Urticaceae, brandnetelfamilie.
Soleirolia soleirolii, (Req.) Dandy (naar de Fransman Joseph Francois Soleirol, amateur botanist die de plant verzamelde in Corsica, 1781-1863) (Helxine soleirolii) Kort gesteelde blaadjes zijn bijna rond met 3 nerven, gewimperd en dun, heldergroen en 4-9mm in doorsnede.
Een laag en groen blijvend kruipend plantje van 2-5cm hoog met lange, draadvormige stengeltjes die zacht behaard zijn en liggen.
Onbetekende okselstandige en kort gesteelde bloemen zijn alleen staand in mei/augustus.
Het gewasje houdt van wat vochtige lucht.
Dit slaapkamergeluk is afkomstig uit Corsica, Sardinië en Balearische eilanden. Is gevonden op Corsica in 1820 en kwam hier in 1905, wordt 5-10cm hoog.
‘Argentea’ met zilverkleurige bladeren en ‘Aurea’ met goudgroenkleurige bladeren.
Naam, etymologie.
Soleirola is zo genoemd naar de Franse kapitein Henry Augustin Soleirol die op Corsica planten verzamelde in het begin van de 19de eeuw, 1792-1869.
Slaapkamergeluk, een vreemde naam, vredesmosje, maar wat denk je dan van het Engelse mind your own business, dit in verband met slaapkamergeluk, peace-in-the-home, ook angel tear’s, baby’s tears, angel’s tears, pollyanna vine, mother of thousands en the Corsican curse, ook Irish moss. Duits Bubikopfchen, Frans helxine.
Er wordt verteld van ‘mind your own business’, dat, als je je vinger op de plant legt je ontdekt wordt omdat die indruk nog lang op de plant te zien is, dus oppassen.
Planten.
Vermeerderen door scheuren Groeit in zandige, humus houdende grond op half beschaduwde tot beschaduwde, vochtige plaatsen in rotstuinen. In de winter vriezen de stengeltjes meestal af maar in het voorjaar lopen ze meestal weer goed uit.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl