Nymphoides

Over Nymphoides

Watergentiaan, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

mUit en.wikipedia.org

Meerjarige planten met drijvende bladeren die op die van Nymphaea lijken.

Bladen zijn ovaal tot cirkelrond met hartvormige voet. Bloemen zijn wit of geel en komen in voorjaar en zomer uit de oksels van de stengels.

50 soorten komen voor in vers water in tropische en subtropische tot gematigde gebieden.

Menyanthaceae, watergentiaan familie.

=Nymphoides aquatica Kuntze wordt als aquariumplant gebruikt.

Heeft een tros van banaanachtige steltwortels die dicht bij de bladeren en bij het wateroppervlak groeien. Uit die banaantjes groeien de echte wortels.

Ronde bladeren lijken op kleine waterleliebladeren, groen van boven en purper aan de onderkant.

Kleine witte bloemen die onder het blad vandaan komen.

Uit zuidelijk N. Amerika.

Bananenplant, banana plant of lily, floating heart.

Uit O. Thome, www.BioLib.de.

Nymphoides peltata, O. Kuntze. (schildvormig) (Limnanthemum nymphoides, Hoff. Et Link.) de watergentiaan heeft een lange en kruipende wortelstok.

Drijvende en zeer lang gesteelde bladeren, lengte is afhankelijk van de waterdiepte, leerachtig en bijna rond, gaafrandig tot zwak uitgerand met hartvormige voet, glanzend donkergroen met meestal een wat violetkleurige achterkant, de ondergedoken bladeren zijn meer spatelvormig.

De lang gesteelde bloem van 3-5cm in doorsnede met stervormig uitstaande, goud/gele en fijn getande bloemblaadjes met donkere middenstreep en behaarde keel in juli en augustus.

Heeft een kruipende wortelstok en daar komen ook weer jonge plantjes aan die loslaten en naar de oppervlakte zweven, daardoor wordt ze verspreid. Komt in vele wateren voor, vooral die met kleigronden, niet in zout bevattend water, 75-200cm diep water. Noordelijk Europa.

A. Pratt, 1890, zegt dat het in Holland zo overvloedig voorkomt dat het soms de kanalen bedekt.

Naam, etymologie.

Nymphoides, uit de geslachtsnaam Nymphaea en Griekse uitgang oides: achtig of gelijkend, nympha-achtig, groeit in het water.

Vroeger heette het Villarsia, naar de Franse botanist M. de Villars

(Dodonaeus) ‘De derde soort van plompen mag men Nymphaea lutea minor noemen, dat is kleine gele plompen. Deze kleine gele soort is van Lobel Nymphaea lutea minor Septemtrionalium genoemd en schijnt te wezen Far Pandectarij, zo Anguillara meent. Het groeit in de Theems bij Londen. Sommige noemen het meerbloemen.’

Watergentiaan, Duits Teich-Enzian, Seekanne, Frans limnantheme, Engelse marshflower, floating heart en fringed buck-bean.

Planten.

Vermeerderen door in het late voorjaar de wortelstok te delen. Zaad 3 weken 22 graden geven, dan 6 weken 0 en zaai onder een laagje water van 1cm bij 10 graden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl