Caryopteris

Over Caryopteris

Blauwbaard, vorm, heesters, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit revue de l'orticulture belge, F. Burvenich.

Een geslacht van mooie planten die gekweekt worden om hun lavendelblauwe bloemen die in de herfst verschijnen, 1-4m.

15 soorten komen voor in O. Azië, Himalaya, Korea, Taiwan, Japan en Thailand, de meeste in China.

Het is een geslacht van bladverliezende en kleine struiken, soms halfheesters.

De aromatisch geurende gezaagde bladen zijn tegenoverstaand en kort gesteeld.

Bloemen staan in okselstandige trossen, meestal blauw, kelk en kroon 5lobbig of spletig, bloemkroon met korte buis en franjeachtig ingesneden middenlip van de onderlip, 4 meeldraden 2machtig.

4kleppige doosvrucht.

Het zijn ruige en wat harige heesters met kleine blauwe of violette late bloemen.

Verbenaceae, ijzerhardfamilie.

=Caryopteris incana, (Thunb. ex Hout) Miq. (grijs) Bladsteel is 2cm lang.

Bladeren zijn ei/lancetvormig, 3-8cm lang en 2-4cm breed, dofgroen en behaard, grof getand met stompe tanden.

Een laag blijvende maar breed uitgroeiende struik met viltig behaarde twijgen.

Bloemen staan in dichte, okselstandige bloeiwijze aan het eind van de twijgen en vormen schijnbaar een pluimvormige tros, bloemen zijn 8mm lang met korte buis en aan de buitenkant iets behaard, kelktanden zijn spits, bloemkroon met 5 tot aan de kelktanden ingesneden lobben waarvan er 1 franjeachtig is ingesneden, meeldraden steken voor de bloemkroon uit. Is beladen met een aromatische geur waarboven het violet/blauw in juli/augustus uitsteekt.

Het is een mooie plant voor rotstuin en glooiingen en gekleed in vilt maar toch is het goed om in winter de voet van de plant wat te beschermen.

De blauwe Spiraea is een korte dagplant die traag groeit in de voorzomer. In augustus ontwikkelen zich aan het nieuwe hout knoppen waarna de bloei volgt in september/oktober. Dan is ze getooid met prachtige tuilen van hemelsblauwe bloemen. De talrijke blauwe bloemen steken af tegen een grijze achtergrond op witachtige steeltjes zodat het geheel wat luchtigs, wat rokerigs in zich heeft. Een pluim die bloeit in een tijd waarin weinig andere planten tot bloei komen, de herfst. Opmerkelijk is dat de bloemen goed bestand zijn tegen het slechte weer. De bloem staat in de bladoksels en is tweelippig. Na het openen van de bloemen komen eerst de vier meeldraden naar buiten.

Als de vrucht rijp is valt die uiteen in vier nootjes en elk met 1 zaad die aan de rand van een vleugel zijn voorzien.

Komt uit Japan en O. China en wordt 1m hoog.

Graufilzige Bartblume.

Uit www.calc.ru

Caryopteris mongholica, Bunge. (uit Mongoli) Lijn/lancetvormige bladeren zijn toegespitste en meestal gaafrandig, kort gesteeld en aan beide zijden viltig, 2-5cm lang en 0.5-1cm breed.

Jonge twijgen zijn grijs viltig behaard.

Trosjes van 3-7 violet/blauwe bloempjes van 10-13mm lang in juli/augustus.

Wordt 60-90cm hoog.

Omstreeks 1844 werden planten van deze soort uit N. China naar Engeland gebracht en later kwamen er ook planten uit Japan.

Mongolische Bartblume.

Uit www.about-garden.com

Uit Caryopteris incana x de uit Mongolië afkomstige Caryopteris mongholica is er omstreeks 1930 in West Clandon, in het Engelse Surrey, een hybride gewonnen. De eigenaar van de tuin, Mr. Simmonds, noemde de plant naar de plaats van herkomst, Caryopteris x clandonensis Simmons. Duits Clandon Bartblume.

Die wordt 50-90cm hoog.

Een sterke plant die in groeiwijze tussen beide ouders in staat.

Donkergroene bladeren met grijsachtige behaarde achterkant, de onderste lancetvormig. En meestal gaafrandig.

Mooie diep blauwe bloempjes in augustus/september.

Naam, etymologie.

Caryopteris is afgeleid van het Griekse karyon, een noot, en pteron, een vleugel, omdat de vruchten gevleugeld zijn.

De onderlip heeft een gewimperde rand heeft en lijkt wat op een baard, het is de Duitse Blaubart of Bartblume en Engelse blue beard, mist spiraea. In gewoon Nederlands heet het blauwe spirea, blauwbaard of blauwe sering, dit naar de kleur en bloemvorm. Chinees you shu.

Vormen.

De hybride die nu bekend is als cv. ‘Arthur Simmonds’ heeft eironde tot lancetvormige bladen met uitbundige bloeiwijze. Deze vorm is minder gevoelig voor vorst. Later kwamen er andere cv. als Blue Mist,’ ‘Kew Blu’,, de bekende ‘Heavenly Blue’ en Ferndown’. Hemelsblauwe, wat mistige kleuren op een meter hoge struik.

Uit hengduan.huh.harvard.edu

Caryopteris tangutica, Maxim. (uit Tangutica ) Kansu in N. China wordt 50-100cm hoog.

Een opgaande struik met opstaande, vertakte en bovenaan grijs viltig behaarde twijgen.

Ei/lancetvormige bladeren zijn spits en donkergroen, kort gesteeld en 2.5-5cm lang, 1.5-2.5cm breed met weinig en grove, stompe tanden, de achterkant is grijs viltig.

Trosje met 7-15 donker lavendel/blauw bloemen met gefranjerde lip en grijs viltige kelk die lang gesteeld zijn en in de bovenste bladoksels staan en tezamen een 10-20cm lang tros vormen met bloempjes van 5mm lang, in september/oktober.

Planten.

Het is een sierlijk struikje maar jammer genoeg niet geheel winterhard en willen wel eens afvriezen. Maar in het voorjaar lopen ze laag bij de grond weer uit en bloeien hetzelfde jaar weer op het jonge hout. Zet ze op humeuze grond in de zon.

Neem een topstek in juni met drie bladparen, verwijder het onderste bladpaar, dan verwond je het ooggedeelte licht, zoals je met de duimnagel zou doen. Planten in 3 delen gezeefde turf, 1 deel zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon erdoor en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, (dat is gezeefde potgrond zonder mest) plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Oppotten In de winter vorstvrij. In buiten brengen na de ijsheiligen, half mei.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl