Aeonium
Over Aeonium
Grote donderbaard, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt. file:///Users/niekkoomen/Sites/Volkoomen/A/Aeonium.html
Een familie van vetplanten die met een 40 soorten voorkomen. De meeste, 34, groeien op de Canarische eilanden, Aeonium arboreum uit Marokko.
De vlezige en meestal lepelvormige bladeren staan meestal op houtige stengels. Soms komt er maar 1 stengel uit een rozet, soms meer. De soorten verliezen steeds de onderste bladeren waardoor de stengels goed te zien zijn, soms is die stengel lang, soms zeer kort.
In de rozetten komen de groepjes van kleine room/geelachtige en stervormige bloempjes. Het duurt enkele jaren voordat een volwassen rozet gevormd is, na de bloei sterft de plant af. Verwant aan Sempervivum.
Aeonium, Grieks aioon: eeuwig levend. (zie Sempervivum waar het geslacht nauw mee verwant is)
Crassulaceae.
=Aeonium arboreum (L.) Webbe & Berthel. (boomachtig) Een overblijvende, kruidachtige plant tot 2 m hoog. Een lange, weinig vertakte, gladde stengel met aan het uiteinde tot 25 cm brede bladrozetten. De bladeren zijn tot 15 cm lang, omgekeerd-eirond tot lancetvormig, met een spitse top en wigvormige basis, glad en glanzend groen, rood of paars aangelopen, de bladranden bezet met doorzichtige haren.
Bloemen komen in het voorjaar in een tot 25 cm hoge tros met gele of wit-roze bloemen. Elke bloem heeft 9 -11 lijn- tot lancetvormige kroonbladen en een behaarde kelk. Komt uit de Canarische eilanden. ‘Atropupureum’, heeft donker purper bladeren.
Uit Redoute.
=Aeonium canariense (L.) Webbe & Benthem (uit de Canarische eilanden) Lepelvormige bladeren zijn 10-30cm lang en 5-10cm breed, licht groen en gewimperd.
Een kort en dik stammetje die zelden hoger dan 30cm wordt.
Meestal hebben ze maar 1 schotelvormig rozet waaruit gele bloemen komen die op lange stengels staan. Sterft af na de bloei.
Aichryson domesticum Praeger (Aeonium x domesticum) (gekweekt) wordt 25cm hoog.
Korte stammetjes met aan de top een dicht rozet van donker olijf/groene en wat fluwelige, vrijwel ronde bladeren.
=’Variegatum’, heeft bladeren met roomkleurige vlekken.
Aeonium glandulosum (Aiton) Webb & Berthel. (met klieren, naar de kelkblaadjes) Een twee- tot meerjarige, kruidachtige plant met een korte, gladde stengel. Schotelvormig bladrozet van een 40cm breed. De licht behaarde bladeren zijn tot 11 cm lang, omgekeerd eirond tot spatelvormig, met een wigvormige basis en een brede top voorzien van een klein spitsje.
De bloeiwijze is een tot 25 cm hoge en 40 cm brede, rechtopstaande bloemtros op een tot 10 cm lange bloemstengel. Bleekgele bloemen staan er met 8- tot 13- tien aan in het voorjaar. Komt uit Madeira. Disc houseleek.
Uit commons.wikimedia.org
Aeonium haworthii Webbe & Berth. (Engelse botanist Adrian Haworth die het beschreven heeft, 1767-1833) blijft laag.
Houtige en sterk vertakte stengels.
Op het eind van de taaie stengels staan de blauw/grijze rozetten met roodachtig/bruin gerande bladeren.
Witte bloemen zijn soms wat roze.
Pinwheel.
Aeonium glutinosum (Aiton) Webb & Berthel. (kleverig, de bloemstengel) Een overblijvende, kruidachtige tot licht houtige plant met een korte vertakte stengel die vaak vertakt is. Een bladrozet van 12-120cm in diameter. Vlezige bladeren zijn tot 12 cm lang, onbehaard, omgekeerd eirond tot spatelvormig, met een gewimperde bladrand, donkergroen en met bruine strepen langs de hoofdnerf en nabij de top.
Bloemtros staat op een kleverige bloemstengel van 40cm hoog. Gele bloemblaadjes die aan de onderkant rood zijn.
Uit Redoute.
=Aeonium korneliuslemsii H.Y Liu. (Kornelius Lems; Institut Botanique de lՕniversit de Montreal, 1960) (Aeonium arboreum subsp. korneliuslemsii, Webb. & Berth. (boomachtig) De stevige en vertakte stam heeft aan de toppen rozetten met dikke, vlezige en groene bladeren. Ze lijken op een boomachtige Sempervivum, hoewel niet winterhard.
Oudere planten bloeien met piramidale bloeiwijze met kleine, goud/gele bloempjes.
Stamt uit Marokko en de M. Zee, wordt een meter hoog.
‘Atropurpureum’ heeft de bladeren, vooral in de zomer, donkerbruin.
‘Zwartkop’, valt nog meer op door de bruinrode bladeren.
‘Albovariegatum’ heeft witbonte bladeren.
Naam, etymologie.
(Dodonaeus) ‘Dit gewas blijft altijd en steeds groen en lijdt geen schade door de strafheid van de winter hoe koud dat die ook is, wel verstaande als het op zijn eigen grond staat en daarom heeft het ook de naam Aeizoon in het Grieks en Sempervivum in het Latijn gekregen al of men dat in het Diets eeuwig levend gewas noemde.
Het eerste of het grootste Sedum is zonder twijfel het Aeizoon mega van Dioscorides, dat is op het Latijns Sempervivum magnum of Sedum majus. Apuleius noemt het Vitalis en Semperflorium en daarnaar zou men de Duitse naam kunnen maken en dat eeuwig bloeiend of eeuwig levend gewas noemen. Het heeft ook deze Griekse namen, Zophtalmon, Stergethron en Aethales. In Portugal noemt men het ensayon wat men de Griekse naam Aeizoon schijnt overeen te komen. De vrouwen van Portugal, zo Clusius schrijft, gebruiken het boomachtig Sedum om zich daarmee te wassen en af te vegen en om hun tanden daarmee te zuiveren en mooi te maken’.
Engelse house leek tree.
Zie verder voor krachten Sempervivum.
Uit C. Loddiges.
Aeonium tabuliforme Webbe & Berthel (tafelvormig) (Aeonium berthelotianum Bolle) (genoemd naar Sabin Berthelot, Frans naturalist) Met een zeer korte stengel.
Vormt vlakke rozetten waarvan de zachte, lichtgroene bladeren elkaar dakpansgewijze bedekken zodat een schotelvormig rozet ontstaat.
Bloeit met gele bloemen aan 60cm lange stengels waarna de ouderplant afsterft.
Vermeerderen door zaad.
Is afkomstig van Madera, Tenerife. Zou al in 1699 in Hampton Court gekweekt zijn. Flat topped Aeonium.
Uit Edwards botanical register.
Aeonium undulatum Webbe & Berthel (gegolfd) met een dikke hoofdstam.
Aan de top staan wat glanzende, gegolfde, donkergroene bladeren in een rozet.
Onder aan de stam worden ook wel rozetten gemaakt. Elk rozet kan een trosvormige bloeiwijze geven met okergele bloemen op lange stelen.
Saucer plant. Stalked Aeonium.
Planten.
Ze zijn niet winterhard, ook nachtvorst kunnen ze slecht verdragen.
Planten op een zonnige en luchtige plaats. Tijdens de groei matig vochtig en in de winter spaarzaam water geven of drooghouden bij 5-10 graden.
Vermeerderen door de koppen eraf te snijden en te stekken, ook bladstek is mogelijk. Ze kruisen gemakkelijk met elkaar en daarom is het moeilijk om de soorten zuiver te houden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl, en: volkoomen.nl