Crossandra

Over Crossandra

Rosientje, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit Curtis botanical magazine.

Dit zijn altijdgroene struiken.

Mogelijk komt het geslacht met 20-25 soorten voor in India, Tropisch Afrika en Madagaskar.

Het zijn groenblijvende plantjes met glimmend groene blaadjes.

Ze geven mooie bloemen en bloeien met 4 zijdige aren. Het meest bekend is de oranje kleur, maar er zijn ook witte, gele en rode vormen.

Acanthaceae.

=Crossandra infundibuliformis (L.) Nees. (golfvormig, trechtervormig) (Crossandra undulaefolia, Salisb. (golvende bladeren) (Glanzend donkergroene en wat gegolfde bladeren zijn tegenoverstaand, ovaal en gesteeld.

Eindstandige aren van 15cm lang met een paar grote oranje/zalmkleurige bloemen die gauw uitgebloeid zijn, maar er staan vele nieuwe te wachten. Opvallend is steeds het gele oog. Bloeiwijze met kleine, driehoekige schutbladen. Horizontaal uitgespreide bloemen hebben een lange buis en 5lobbige zoom met een doorsnede van 3cm.

Uit India en Indonesië wordt 30-50cm hoog, zelden een meter, is beschreven in 1800.

‘Fortun’ ՠbloeit rijk en langer.

Naam, etymologie.

Crossandra is afgeleid van het Griekse krossos: franje of kwast, en andros: man, de helmdraden dragen lange haren.

Rosientje, Engelse firecracker flower, old maid, rosy flowered Indian periwinkle, zie Vinca.

Uit plantillustrations.org

Crossandra flava, Hook. (geel) Bladen tegenoverstaand en dicht bij elkaar, groot voor de hoogte van de plant, ovaal en donker groen van boven en lichter eronder. De laagste bladeren zijn gesteeld en bovenste zittend.

Heeft gele bloemen.

Is afkomstig uit Z. Afrika en is in 1852 beschreven, 20cm hoog.

Vermeerderen.

Ze houden van een vochtige en warme omgeving en niet te felle zon.

Vermeerderen door stek.

Neem in april/mei 7cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Bij zacht stek is groeipoeder niet nodig, anders 1% ibz groeistofpoeder. Planten in gezeefde turfgrond, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enkele weken is het stek geworteld.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl