Howea

Over Howea

Kentia palm, vorm, palmen, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

2 soorten in Lord Howe's eilanden.

De veeltallige bladeren zijn eindstandig, dicht en gelijk verdeeld, de segmenten zijn smal en toegespitst.

Ze hebben de vorm van een Kentia, maar de bloemen verschillen, de laatste behoort ook tot een andere afdeling.

Zijn naaste familielid is Linospadix.

Palmaceae, afdeling Areceae.

Uit Curtis botanical magazine.

=Howea belmoreana, Beccis. (naar de earl of Belmore die in 1868 gouverneur was van N. Z. Wales) de populairste heeft meer opgaande en zachtere bladeren dan de volgende. De bladveren zijn aan de randen wat behaard en omlaag gericht, 45-60cm lang en 2-3cm breed. De bladeren zelf kunnen wel een drie meter lengte halen.

Roodachtige stelen staan aan een dunne en geringde stam.

Kan 2.5m hoog worden en 1.8m breed.

Vooral de vorige eeuw was het de kamerplant, voor de eerste wereldoorlog beheerste ze de salons en de goede kamer van de rijke burgers. De Oostenrijkse schilder Makart heeft haar op zijn schilderijen. Dan verdwenen ze een halve eeuw om nu weer vernieuwd terug te komen.

Naam.

Curly palm, Kentia palm, sentry palm, Duitse Belmoreanische Kentie,

Uit www.ikea.com

Howea forsteriana, Beccis. (naar W. Forster, senator in dezelfde staat als vorige) heeft meer platte bladeren en de zijden zijn meer hangend.

De verschillen zijn maar klein. Bij de eerste hangen de takken nog meer voorover op oudere leeftijd zodat die wat sierlijker wordt. Is wat groter en breder door de wat meer hangende bladveren, en groene bladstelen. Anderen houden meer van de ander.

Naam, etymologie.

Howea is zo genoemd naar Lord Howe. Ze groeien op Lord Howe ‘s Island bij Australië (de hoofdstad daarvan is Kentia) waar twee soorten groeien.

Opgaande en doornloze palmen die in de handel bekend zijn als Kentia palm, Duitse Kentiapalme, Forstersche Kentia. Het is de flat of thatch-leaf palm.

Planten.

Geef ze een lichte standplaats, niet in de volle zon. Zet ze wel apart want als je tegen de bladeren aanloopt krijgen ze bruine punten. Sproei de bladeren geregeld of spons ze af. In de winter op minimaal 15 graden houden. Ze kunnen ook in buiten, op verandaճ e.d. maar dan wel uit de wind en de zengende zonnestralen die bruine plekken op de bladeren geeft.

Ze is met weinig licht tevreden, is stevig en kan tegen een stootje.

Vermeerderen door zaad dat van genoemde eilanden wordt ingevoerd.

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/