Lavatera
Over Lavatera
Struikmalva, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit en.wikipedia.org
Een geslacht van een- en tweejarige bloemkruiden, ook komen er mooie struiken in voor, soms boomachtig.
Viltig of harig, gelobd en soms esdoornachtig. Bloemen in verschillende kleuren, zelden geel, enkelvoudig in de oksels of in eindstandige trossen.
Ongeveer 25 soorten komen voor, meestal in het M. Zeegebied, verder in Azië en Amerika.
Malvaceae, kaasjeskruidfamilie.
=Lavatera arborea, L. (boomachtig) (=Malva arborea) (Malva dendromorpha M.F.Ray) (boomachtig gevormd) Bladen zijn donzig met zeven hoeken.
De stengel is boomachtig.
Tweejarig, soms overleeft het meer winters als het niet gebloeid heeft, maar na de bloei sterft het af.
Zijn grote purperachtige en roze kleurige bloemen verdiepen zich naar het centrum van juli tot september.
Het is een boomachtige vorm die tot 3m hoog kan worden. Uit M. Zeegebied.
Naam, etymologie.
(Dodonaeus) (a)’De vierde soort noemen we boomachtige maluwe, in het Latijn Arborescens Malva en in het Grieks (als Theophrastus die noemt) Dendromalache.’
Boomachtige Lavatera, boommalva, struikmalva, Duitse der Malvenbaum, Franse la lavatere of mauve de mer, Engelse mallow-tree, sea tree mallow of velvet leaf, Portugees malvaisco.
(b) Lavatera is zo genoemd naar de twee Lavaters, Zwitsers ten tijde van Tournefort. Johann Heinrich, Lavater, 1611-1691, was een Zwitserse arts en natuuronderzoeker in de tweede helft van de 17de eeuw uit Zurich. De ander was Johann Jacob Lavater, 1594-1636, met hetzelfde beroep.
Uit www.boga.ruhr-uni-bochum.de
Lavatera assurgentiflora, Kellog. (=Malva assurgentiflora) (bloemen in opgaande trossen) Dit is een ruw behaarde plant die onder aan ronde bladeren met een hartvormige voet bezit, hogerop zijn ze drie/vijflobbig.
De bloemen zijn groot, een 10cm., en staan in trossen bij elkaar. De purper/rode bloemen komen in juli/oktober.
Vormt een sterke en rondhoofdige struik en is een van de beste planten die tegen zeewind kan.
Oorspronkelijk groeide deze Lavatera in de Channel Islands van Alta Californië. In 1633 bekend in Engeland, struikachtig en 2-4m. hoog.
‘Tanara,’ is karmijnkleurig, 1m.,’ Silver Cup,’ is roze en maar een halve meter hoog. De witte ‘Mont Blanc’ is ietsje hoger.
Mission mallow, island tree mallow.
Lavatera cachemiriana Sazposh. ( uit Kasjmier) (Lavatera kashmiriana, Camb.)
Lang gesteelde bladeren zijn licht groen en behaard, de onderste hartvormig/rond en 5lobbig, de bovenste kort gesteeld en 3-5lobbig.
Opstaande stengels zijn vertakt, groen en behaard.
Talrijke grote zacht roze/purperen bloemen in juni/september.
Winterhard.
Uit Himalaya wordt 150-200cm hoog.
Hardy pink lavatera, Kashmir mallow.
Uit J. Jacquin.
=Lavatera olbia, L. olbia is een oude naam voor Hyeres, Z. Frankrijk, vlak bij Toulon, waar het kruid veel voorkomt, de eilanden voor Z. Frankrijk, de Provence, of naar de berg Albiae in de Provence.
Gesteelde bladeren zijn donkergroen en behaard, de onderste hartvormig/rond en zwak 3-5 lobbig, de overige 3lobbig en de bovenste klein lancetvormig en gezaagd tot gaafrandig.
Opstaande stengels zijn vertakt en behaard, meestal wat rood/bruin gekleurd.
Bloemen van 8cm doorsnede zijn purper/roze met omgekeerd hartvormige bloembladeren in juni/september.
Is meer een half struik, de voet is duidelijk houtachtig.
Wordt meer dan anderhalve meter hoog. Is beschreven in 1570.
Hiertoe behoort de vorm ‘Rosea,’ die van het type verschilt door de donkerroze bloemen. Gewonnen door B. Ladhams, kweker te Shirley, Engeland.
Var. hispida (stijfborstelig, met kleine stijve haren ) verschilt door de forsere en hogere groei met breder uitstaande en ruiger behaarde kelk.
Houdt van een zonnige plaats op niet te natte grond.
Vriest in de winter meestal sterk in maar loopt vrijwel altijd weer uit. Toch kan een bedekking wel goed zijn.
Al vanouds is de plant in cultuur, gebruikt als omheining voor tuinen.
Naam.
(Dodonaeus) ‘Witte maluwe van Hyeres in Provence, in het Latijn Althaea arborea Olbiae in Gallo-Provincia, dient om er twijgen en afscheidingen van te maken, zegt Lobel.’
Garden tree mallow.
Lavatera thuringiaca, L. (uit Thüringen) Gesteelde bladeren zijn behaard en 5-10cm lang, hartvormig/rond en 5kantig tot 5lobbig, de bovenste eivormig tot zwak 3lobbig.
Opstaande stengels zijn vertakt en behaard.
Zacht roze/rode bloemen met omgekeerd driehoekige uitgerande bloembladeren in juni/september.
Winterhard.
Uit Midden en O. Europa wordt 80-150cm hoog. Is beschreven in 1731.
2 subspecies; Lavatera thuringiaca subsp. thuringiaca die in vrijwel het gehele verspreidingsgebied voorkomt, bovenste bladeren zijn stomp gelobd. Lavatera thuringiaca subsp. ambigua (DC.) Nyman, (twijfelachtig of onzeker) uit Z. Frankrijk, Italië en W. Balkan, bovenste bladeren zijn scherp gelobd.
De meeste tuincultivars worden meestal onder deze soort gezet en zijn er hybriden van met Lavatera olbia, die hybriden worden Lavatera × clementii (Franse botanist Gilles Clement, 1943- )genoemd.
Thüringense lavatera, Thringer Strauchpappel, Wald Wiewerrusen in Silezië, garden tree mallow.
=Lavatera trimestris, L. (driemaandelijks) wordt 75-1,20cm hoog.
Het blad is licht behaard en kan rond zijn of iets gepunt.
Stelen zijn ook behaard en worden wat houtig.
Opvallend zijn de donkere of wit geaderde, vleeskleurige bekervormig bloemen van 8 10 doorsnede in juli/oktober. Ook te gebruiken als snijbloem.
De kromme zaadjes liggen in een cirkelvorm.
Uit het M. Zeegebied is beschreven in 1633.
Naam, etymologie.
(Dodonaeus) ‘Maluwe van drie maanden is van Clusius Malva trimestris en Malva pumila genoemd.’
Grootbloemige lavatera of zomerpopulier, Duits Bechermalve, Garten-Strauchpappel, Trichtermalve, Engels rose mallow, royal of regal mallow.
Deze plant komt in 3 maanden tot volledige ontwikkeling, Duitse Dreimonatspappel, Engelse threemonthly lavatera of annual tree mallow, Frans mauve (bloemkleur) fleuri. De Nederlandse en Duitse naam peppel of pappel komt naar het gebruik om het slijm te pappen op brandwonden.
Planten.
Planten in goed doorlatende, zonnige plaatsen. In de winter is een vochtige plaats nadelig
Ze zijn gemakkelijk in cultuur en gemakkelijk te vermeerderen via zaad. Zaaien bij 20 graden, zaad bedekken. Ze kunnen in het voorjaar gescheurd worden en gestekt in oktober, 1% ibz.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl