Tritonia
Over Tritonia
Blazing star, vorm, kruiden, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, teelt,
Uit Redoute.
Deze planten lijken veel op Ixia en Crocosmia. Ook worden ze wel vergeleken met Freesia.
Met 30 soorten komt dit geslacht voor, ook weer in Z. Afrika.
De knollen zijn klein en bedekt met een vezelige schede.
De stengels zijn enkel of wat vertakt, bladeren zijn er maar een paar en zijn smal/lijnvormig of breder en zwaardvormig.
Iridaceae, irisfamilie.
=Tritonia crocata, Ker Gawler. (saffraan achtig)
Heeft bloemen in oranje of in roze die soms overgoten zijn met een diepere schaduw, 7-9 stuks aan een stengel. De bloei valt vroeg in de zomer, mei/juni.
De bladeren zijn lijn/zwaardvormig, net als de gladiool, dit is ook te zien aan de oude naam Gladiolus crocata. Van naturen is het gewas zeer variabel.
Stamt uit de Kaap en Natal.
Is beschreven in 1758.
Vormen.
‘Aurora’ heeft grote, indiaan-rode bloemen. ‘Isabella’ is vlees-roze. ‘Prince of Orange’ kwam door een Engelse, Mevr. E. Willmott in 1905 waar Tubergen in 1955 ‘Princess Beatrix’ tegenover stelde, de eerste is oranje met een gele streep, de tweede is koninklijk rood. Van Tubergen bracht verder de ‘Roseline’, de ‘’Salmon King’ en ‘-Queen’, en de crème witte ‘Tearose’ en ook een witte de ‘White Glory’.
Naam, etymologie.
Tritonia is genoemd naar Triton, de zoon van de zeegod Poseidon. Afbeeldingen van Triton werden als windvaan gebruikt. Dit is een op kinkhoorn blazende man met een achterlijf van een vis. Triton betekent een windwijzer, dit naar de verschillende richtingen van de meeldraden van de verschillende soorten.
Dit bolgewas heet dan ook in Engels blazing star of weathercock: de weerhaan, flame freesia, Duits Tritonie.
Planten.
Tritonia is niet winterhard zodat die vrijwel ongeschikt is voor de tuincultuur. Het best kan het gewas in de herfst in een pot geplant worden en op een lichte maar koele plaats in bloei worden getrokken.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/