Angraecum
Over Angraecum
Star of Bethlehem orchidee, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt.
Uit S. Jennings, www.BioLib.de.
Naam, etymologie.
Angraecum, is een verlatijnst woord van angrek of angurek, de Maleise naam voor alle orchideeën van deze vorm.
Orchidaceae, orchideefamilie.
Het geslacht bevat een 221 soorten waarvan sommige de mooiste van alle orchideeën zijn.
Dit zijn epifytische orchideeën met de vorm van Vanda, ze hebben geen pseudobollen en groeien altijd door.
220 soorten komen voor in Tropisch Afrika, Madagaskar en de Mascarene eilanden.
Een paar tot vele bloemen staan in een tros, zelden zijn ze alleenstaand. Bladen zijn plat.
Ze zijn waardevol vanwege hun winterbloeiende eigenschappen.
Ze houden van een zeer warme en vochtige kamer.
Jaren geleden was het geslacht alleen bekend van een paar planten vanwege het probleem om ze te importeren uit verre streken. Tegenwoordig zijn er vele soorten die gezaaid kunnen worden.
Mooi zijn ze in bloei met meestal wit tot crème groen bloemen die in vele okselstandige trossen verschijnen. Vaak geuren de bloemen ‘s nachts.
=Angraecum sesquipedale Thou. (anderhalve voet, lengte van de spoor) Star of Bethlehem orchid, Christmas star orchid, comet orchid of rocket orchid, Duits Stern von Madagaskar.
Het is de orchidee die Darwin en van zijn ideen gaf over evolutie. Charles Darwin theoriseerde dat omdat de nectar op de bodem van de spoor was er een bestuiver moest zijn met een tong die minstens even lang was als de spoor van 30cm, anders kon die nooit bestoven worden. In die tijd werd hij niet geloofd. Lang na zijn dood werd de bestuiver ontdekt, een mot die Xanthopan morganii praedicta (praedicta betekent dat het voorspeld is) genoemd werd.
Angraecum sesquipedale werd door Louis Marie Aubert Du Petit-Thouars (1758-1831) ontdekt in Madagaskar en in 1822 in ‘Histoire particulire des plantes orchides recueillies sur les trois les australes d’afrique beschreven.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl