Vachellia
Over Vachellia
Farnese wattle, vorm, bomen, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Naam, etymologie.
Vachellia is genoemd naar de Engelse referendaris George Harvey Vachell, geboren 1799, kapelaan bij de East India Company te Macao van 1825-1836 en verzamelde planten in China.
Verwant aan Acacia, zie daar.
uit M. Descourtilz.
Vachellia farnesiana Wight. (naar Odoardo Farnese,) (Acacia farnesiana, Willd.) Het is een sterk gedoornde heester of kleine boom die uit Zuid Amerika stamt, St. Domingo, Mexico, en bekend sinds 1656. Afkomst is wat onzeker omdat het overal geteeld wordt en voorkomt, De bloeitijd is dan ook geheel anders, die is in september. In sommige gebieden bladverliezend en andere bladhoudend. Mexico en centraal Amerika, maar ook in Australië.
Naam.
Is zo genoemd naar Odoardo Farnese, zoon van de hertog van Parma die 1578 en 1692 landvoogd was van de zuidelijke Nederlanden. Op zijn landgoed in Italië, het Palazzo Farnese, werden de eerste exemplaren van deze boom aangeplant. Later gingen die aanplantingen naar Frankrijk over voor parfumindustrie. De gele bloemhoofdjes dienen voor het parfumeren van linnengoed. De aan viooltjes herinnerende geur van de fleurs de cassie vliedt daar over de velden.
Engelse cassie oil plant, sponge tree, west Indian blackthorn, needle bush, naar de vele dorens langs zijn twijgen, Farnese wattle, Mimosa wattle, prickly Moses, North-west curara, sheepճ briar, sponge wattle, sweet Acacia, wild briar, cassie, cascalotte, cassic, mealy wattle, popinac, Texas huisache, Opoponax, iron wood, honey-ball, Ellingtonՠs Curse in de Fiji eilanden waar het een ingevoerd is en nu een onkruid.
Vermeerderen.
Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste bladeren er af halen, licht verwonden. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enige weken is het stek geworteld, plastic eraf halen, afharden en in de winter vorstvrij houden.
Geef ze een goed doorlatende en losse grond, liefst zandig, pH rond 6.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl, en: volkoomen.nl