Cosmos

Over Cosmos

Zwarte Dahlia, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, planten, teelt.

Een geslacht van n- of meerjarige kruiden die vaak lang zijn, 100-150cm.

Mogelijk bestaat het geslacht uit een 20 soorten die allen stammen uit tropisch Amerika, meestal Mexico.

Vaak groot en meestal glad blad dat tegenoverstaand is en diep ingesneden in de tuinvormen.

Typische tinten van roze, rood en purper, met een gele soort en witte tuinvormen, enkelvoudig of in losse trossen.

Asteracea, Helianthus klasse.

Uit plantillustrations.

=Cosmos atrosanguineus, (donker bloedrood) (Cosmos diversifolius (verschillend bladig) Is eigenlijk een overblijvende plant en heeft vlezige, knolachtige wortels, maar wordt als eenjarige geteeld.

Het is een kruidachtige, vaste plant van 40–60 cm hoog.

De bladeren zijn 7–15 cm lang, samengesteld met deelblaadjes van 2–5 cm lang.

Bloemen groeien in een 3–4,5 cm brede, donkerrode tot kastanjebruine wat geurende bloem met een ring van zes tot tien (meestal acht) straalbloemen en een centrum van buisbloemen in juli tot…

Heeft vlezige wortels waarmee het vermeerderd wordt

Komt uit Mexico en is in 1861 beschreven.

De ‘zwarte Cosmos is mogelijk in de handel beter bekend als Bidens of (black) Dahlia. Heeft de dwergvorm en de donkere rode vroege bloemen van een Dahlia. Wordt vermeerder door de knolletjes, geeft geen productief zaad.

Naam.

Zwarte cosmea, chocolade plant, Engels black cosmos, chocolate cosmos, Duits Schokoladen Kosmee.

=Cosmos bipinnatus, Cav. (dubbel gevind) Heeft zeer fijn verdeeld blad .

Roze, witte of rode straalbloemen en nu in diverse zachte tinten, allen met een geel hart.

Dit is de oudste en gewoonste soort.Het is een eenjarige plant uit Mexico en kan vrij hoog worden, tot anderhalve meter. Is beschreven in 1799.

Naam, etymologie.

Cosmos, van Grieks kosmos: wat prachtig of een sieraad betekent, het is een verwijzing naar de mooie bloemen. Het betekent ook indeling, tooi, wereldorde, vredig of sieraad, naar de vrolijke bloemkleuren die een geordende tooi vormen. (synoniem Cosmea) Duitse Schmuckkorbchen. De mooi geplaatste bloemblaadjes kunnen ook verwijzen naar het Griekse cosmos, het woord voor harmonische en geordende universum.

Purple of Mexican aster.

Uit www.flickriver.com

Cosmos sulphureus, Cav. (zwavelgeel) Heeft grover blad en gele bloemen aan een veel vertakte plant in juli.

De ouder van de gele vormen is gentroduceerd vanuit Mexico in 1896.

De mooiste is de ‘Sunset, een half dubbele oranje.

Yellow cosmos.

Ontwikkeling.

Tot 1850 waren er in de 2 leidende soorten slechts in drie sterke kleuren, wit, roze en rood. Deze en minder definieerbare kleuren kwamen van Cosmos bipinnatus en de gele vormen van Cosmos sulphureus.

In het begin waren de bloemen maar een paar cm in doorsnede. Nu zijn ze meer dan 7cm en soms 10-12,5cm, dit zonder te knoppen of te dunnen zoals bij Dahlia ‘s gebruikelijk is als men grote bloemen wenst. Pure witte tinten worden zelden in het wild gevonden, sommigen van de gecultiveerde zijn echter helder wit, (‘Purity’)

In cultuur zijn er nu talloze cv’s, in de kleuren karmozijn, licht en donkerroze.

Planten.

Deze planten moeten niet in zeer goede grond gekweekt worden vanwege te sterke groei waardoor ze weinig bloeien, de bloemen zijn dan ook nog laat, zandgrond is beter.

Het zijn kortedag bloemen, wat betekent dat ze gaan bloeien zo gauw als er minder dan 12 uur zon is. Als je vroeg zaait, in de winter, kunnen ze zo al vroeg bloeien en tegen de zomer stopt de bloei, vervolgens vangen ze weer aan in de herfst.

Het zijn mooie planten voor de late border en geschikt voor opengevallen plaatsen, zet ze achter papavers of Duitse lis. Door hun weelderige groei en grootte steken de struiken al gauw boven de anderen uit en bedekken vele opengevallen plaatsen.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl