Leccinum

Over Leccinum

Boleet, vorm, paddenstoelen, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,

Naam, etymologie.

Leccinum komt van een oud Italiaans woord dat fungus betekent.

De boleten kenmerken zich door het feit dat het sporendragende gedeelte, dat meestal aan de onderkant van de vruchtenlichamen zit, geen lamellen of plaatsjes vertoont maar men vindt daar gaatjes of poriën wat niets anders is dan de uitmonding van zeer dicht aaneengesloten buisjes. Bij sommige zijn de poriën wijd en hoekig zodat ze min of meer aan een honingraat doen denken en bij anderen zo fijn als speldenprikken en alleen met een loep goed zichtbaar.

Polyporaceae, buisjeszwammen.

De boleten zijn in ons land de meest voorkomende paddenstoelen.

Er zijn meer dan 24 soorten van. Ze zijn echte kosmopolieten en je vindt ze in alle streken, het meest en in de fraaiste vormen in de tropen maar ook in het hoge noorden. Ze spelen in de natuur een belangrijke rol. Sommige soorten groeien op afgestorven stammen en takken en bevorderen zodoende de omzetting tot humus, andere daartegen zijn parasieten en tasten gezonde bomen aan. Omdat deze laatste de bomen vermoorden en het hout waardeloos maken zijn het geduchte vijanden van het bos.

Vele soorten van Boletus veroorzaken droogrot in het hout in huizen en vroeger in schepen.

Ze zijn over het algemeen fors gebouwd.

De hoed is vlezig en de steel is bij sommigen van onderen verdikt. De meeste zijn onschuldig en goed te eten, behalve Boletus satanas, de satansboleet.

De boleet heeft aan de onderkant van de bruine, enigszins plakkerige kap een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes in plaats van lamellen.

Vele soorten zijn opnieuw ingedeeld.

Uit J. Kops, www.BioLib.de.

=Leccinum aurantiacum Bull. ex St. Amans (oranjeachtig ) (Boletus aurantiacus Bull.) (Boletus rufus, Fr.) (roodbruin of voskleurig) rosse boleet, de Duitse Rotkappe, naar zijn bruine of rode hoed terwijl bij het aansnijden het blauwachtige vlees zwak roodviolet en later grauwzwart wordt.

Men noemt deze zwam in Bayern wald Farbverkehrer, vergelijk Frans bolet-a-peau changeante; veranderlijke.

Komt voor in bossen op berk en populier.

Uit; http://boletales.com/genera/leccinum/l-duriusculum/

Leccinum duriusculum, Singer. (durior; hard, culum; achtig) Kaneelkleurige bruine hoed is half bolvormig tot gewelfd, 6-15cm.

Steel van 8-14cm met donkere tot blauwgroene schubben.

Witte tot bleekgele buisjes die olijfbruin worden bij druk.

Vlees is wit tot grijs roze.

Wordt gekweekt op populieren.

Harde populierenboleet.

Uit; ttps://www.naturemobile.org/en/apps/46/pilzlexikon-2-pro/species/page/16?view_style=thumbnails&filter=

Leccinum griseum Singer. (grijs) Hoed is half bolvormig tot gewelfd, 4-10cm, geel, bruin tot zwart en opvallend gerimpeld en vaak gebarsten.

Buijs witachtig, later meer grijs en onder druk worden ze grijs tot zwart.

Is eetbaar.

Komt voor bij haagbeuken, loofbossen.

Haagbeukboleet.

=Leccinum scabrum Gray (ruw, bekrast) (Boletus scaber, Fries.) Berkenboleet, Duitse Birkenpilz, Engelse Birch bolete, leeft in symbiose met berken. Komt wijd verspreid voor in Europa en verschijnt van juni tot oktober. De hoed is 5–15 cm breed, eerst halfrond en later platter, de huid is licht grijsbruin tot roodachtig grijsbruin, glad, droog en slijmerig bij vochtig weer. Jong zijn de poriën wit en later grijs. Stengel is 5–15 cm lang en 1–3.5 cm breed met witte en donkere vlokken en versmalt naar boven. Het vlees is wit en later meer grijswit, jong stevig, maar al gauw sponzig en houdt water vast, vooral met regenweer. Als het gekookt wordt verandert de kleur naar zwart. Kan gegeten worden.

Rough stemmed bolete. Berkenboleet.

Uit; http://www.pelcor.com/mushrooms/LeccinumVersipelle%20II.html

Leccinum versipelle, Snell. (versipellus, verto; draaien, pellis huid) (Boletus testaceo-scaber) Oranje eetbare hoed van 15cm is half bolvormig.

Steel van 10-18cm en 2-3cm dik is witachtig grijs en bezet met zwarte schubben.

Geelbruine buisjes zijn klein. Wit vlees dat gauw blauw kleurt. Bij bereiding wordt het zwart.

Groeit bij berken op zure grond.

Oranje berkenboleet. Orange birch bolete.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl