Illicium

Over Illicium

Steranijs, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,

Uit J. Zuccarini, www.BioLib.de.

Een geslacht van kleine aromatische bomen of struiken. 42 soorten komen voor, meestal in India, China en Filippijnen en 2 in Z. Rusland.

Dikke en kort gesteelde altijdgroene bladeren.

Bloemen zijn klein, alleenstaand of met zijn drieën in de oksels, geel of purperachtig.

Illiaceae.

=Illicium anisatum, L. (anijsgeur) Illicium religiosum, Sieb. (geheiligd) Een kleine en altijdgroene boom van 6m. hoog met leerachtig blad dat op de Magnolia lijkt.

Rode bloemen in mei.

Is afkomstig uit Japan, zuidwest China, N. Vietnam, de provincie Lan Lou in Amman. Is in 1790 beschreven.

Naam.

Anijsboom of steranijs, Engelse Japanese star anise, aniseed tree, Japanische Sternanis of Shikimifrucht, dit is de Heilige steranijs ofwel de sikimi noki, de schadelijke vrucht, de vruchten zijn giftig.

Gebruik.

De boom bloeit tegen zijn zevende jaar en gaat daar meer dan honderd jaar lang mee door. Een volwassen boom levert ongeveer 30kg vruchten per jaar die een 3-5 % vluchtige olie bevatten wat naar zoethout geurt. De groene vruchten worden geoogst en dan in de zon gedroogd en heeft de geur van anijs, is wel giftig en niet eetbaar. De schors wordt in Japan gebruikt als een wierook bij de tempels en shikimi genoemd. De boom is inlands in Japan waar die bij de Boeddhistische tempels en als sier bij graven geplant wordt.

In 1588 werd dit in Londen gebruikt.

Uit hermionesgarden.blogspot.com

Illicium verum Hook (echte) is een kleine altijdgroene boom uit Z.W. China.

De stervormige vruchten worden net voordat ze rijp zijn geoogst.

Het wordt veel in de Chinese en Indiase keuken gebruikt waar het een hoofdbestanddeel is van garam, masala en in Indonesi.

Het is een specerij die veel op anijs lijkt in geur dat uit de stervormige zaden komt.

Hier wordt het gebruikt als een goedkope vervanger van anijs om te bakken en in likeur, vooral die Galliano genoemd wordt, Sambuca en wordt gebruikt voor de productie van het anti griepmiddel Tamiflu.

Naam, etymologie.

Steranijs, Engels star aniseed, badiane of Chinese star anise, Duitse Echter Sternanis. Het woord ster is een verwijzing naar de vorm van de harde bruine vruchten waarin zich de gladde bruine zaden bevinden, plus anijs. Een Chinees kruidboek noemt het gewas huihiang: wat achthoornige venkel betekent naar de achthokkige vrucht of Chinees bājiǎo, literair 8 horens.

(Dodonaeus) ‘Anijs van Filippijnen verschilt zeer veel van onze gewone anijs, Clusius heeft het in het Latijn Anisum Philippinarum insularum genoemd. De smaak van de vrucht is bijna als die van de gewone anijs en de reuk is ook diergelijk. Daarom heeft het de naam van anijs gekregen hoewel dat het eigenlijk damor genoemd wordt in de eilanden van de Filippijnen waarvan dat het hier te lande gebracht is.’

Illicium is genomen van Latijn illicio: aanlokken, wat een verwijzing is naar de geur. 

Vermeerderen.

Neem in juli 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Licht verwonden, dat is ongeveer zoals je met de nagel over het oog van de plant gaat. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Bij zacht stek is groeipoeder niet nodig, anders 1% ibz groeistofpoeder. Planten in 4 delen gezeefde turfgrond met 1 deel zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte, schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. Na enkele weken is het stek geworteld, in de winter vorstvrij houden.

Zaaien bij 12 graden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl