Chondrilla
Over Chondrilla
Knikbloem, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,
Uit J. Kops, www.BioLib.de
Asteraceae, Cichorium klasse.
Chondrilla juncea, L. (biesachtig blad)
Heeft een tot 2,5 m lange penwortel, wordt 60 tot 120 cm hoog met een vertakte en bebladerde stengel.
Rozetbladeren zijn veerspletig en de bovenste stengelbladeren zijn tot 10 cm lang en lijnvormig. Bij de vorming van de bloemstengel verdorren de rozetbladeren.
Bloeit in juli en augustus met kleine lichtgele hoofdjes die in een pluim staan, 7 tot 15 stuks.
De vrucht is een nootje met een snavel.
De plant komt tussen het gras voor op droge, zandige grond in Eurazi, soms een schadelijk onkruid.
Naam, etymologie.
Knikbloem, Duits Binsen-Knorpellattich, Grosser Knorpellattich, Gelber Wegwart. Engels rush skeletonweed, hogbite, Frans chondrille, chondrille effile, chondrille tige de jonc, salade bches.
(1Dodonaeus) ‘Tot dit geslacht moet het derde cichoreiachtig gewas ook gebracht worden dat langwerpige bladeren heeft die gesneden zijn als die van cichorei met bredere bladeren en met bijna diergelijke stelen die in ettelijke takjes verdeeld zijn zoals die van het gewone paardenbloem, maar kleiner en verandert ook in wolachtige goochelhaar dat met de wind weg stuift. De wortel is lang en witachtig.
Dodonaeus:’ Condrilla is zo genoemd, zegt Lobel, omdat de wortels en stelen met knoopachtige klonters en hardheden bezet zijn net zoals men ziet in de borsten daar het melk stijf geworden of gestold is.
De derde soort heeft geen naam bij de gewone man, doch het is zonder twijfel een soort van de cichoreiachtige kruiden en daarom hebben we die Dentis Leonis tertia species genoemd, dat is derde soort van kankerbloemen of derde papenkruid.
Het is een soort van Cichorium verrucarium of wratten cichorei, naar de mening van sommige, of van de gele cichorei van Lobel, in het Frans cicoree jaulne, in het Hoogduits Geel Wegward, in het Latijn Cichorium luteum pratense Dentis Leonis flore, Hieracij folio of ook Hedypnois Plinij of Aphaca Theophrasti. Ook kleine zonnewervel zoals cichorei.
Het kruid gekookt versterkt en trekt tezamen de weke maag en met melk gekookt helpt ook tegen buikloop’.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl