Thespesia
Over Thespesia
Strandpopulier, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, teelt,
Uit Flora de Filipinas.
Een geslacht van struiken of bomen die meestal glanzend zijn.
Ongeveer 18 soorten komen voor die wijd verspreid zijn in gematigde, alpine en arctische gebieden, meestal in het noordelijk halfrond, maar ook in Z. Afrika, Z. Amerika en Australië.
Bladeren zijn gaafrandig of hoekig gelobd.
Bloemen zijn meestal geel en opvallend.
De planten lijken op Hibiscus.
Malvaceae, kaasjeskruidfamilie.
Thespesia populnea, Soland. (populierachtig) Lang gesteeld en hartvormig blad, populierachtig, met opvallende nerven.
Zeer opvallende zijn de klokvormige bloemen die afzonderlijk op stelen uit de bladoksels staan, de kroon is wel 10cm in doorsnede. Eerst kleurt de bloem geel maar wordt later meer en meer oranjerood. Om die reden wordt het ook wel gekweekt.
De vrucht lijkt op een kleine appel en is eerst groen en wordt later zwart.
Een altijdgroene boom die ook vaak struikachtig groeit.
Een schaduw- en haag boom die tegen de wind geplant wordt.
Het is een altijdgroene kleine boom van 10-15m of meer uit Tropisch Azië en Afrika. De plant wordt lama genoemd op de Samoa-eilanden. Is beschreven in 1770.
Naam, etymologie.
Thespesia is afgeleid van thespesios: goddelijk uitgevaardigd’, bedacht door Daniel Solander toen deze de plant zag op Tahiti aan boord van het schip van James Cook. Het is een van de bomen die vaak geplant worden rond plaatsen van godsdienst in Tahiti, India, kerken, bedevaartplaatsen of bedehuizen.
Strandpopulier, Duitse Pappelblätriger Eibisch en Engelse umbrella tree, Indian tuliptree, Portia tree, makoe of Demarara, portia nut oil plant.
Gebruik.
Alle delen van de plant worden gebruikt. De bast werd gebruikt om er touwen en netten van te maken en koffiezakken. Uit de zaden een olie. Het lichte, duurzame en in de kern donkerrode hout werd gebruikt om er kano’s en hoogwaardige meubels van te maken. Uit de bloemen en vruchten wordt een gele verfstof gewonnen. Jonge bladeren en bloemen worden wel gegeten.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/