Mesembryanthemum
Over Mesembryanthemum
IJsplantje, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,
Het geslacht Mesembryanthemum was duizenden soorten groot en is nu opgesplitst.
Afhankelijk van de indeling komen er een 25-50 een- en tweejarige soorten voor. Ze zijn vaak in andere geslachten verdeeld als Carpobrotus, Glottiphyllum of Lampranthus.
Ze groeien meestal in Z. Afrika en zijn overvloedig ten zuiden van de Orange river en ten westen van de Great Fish river. Enkele komen voor in Arabi, Australi enz.
De meeste soorten groeien op rotsachtige gronden, op zonnige plaatsen. Ook de zogenaamde levende steentjes zijn nauw verwant.
Ze hebben een eind- of okselstandige en meestal alleen bij zonneschijn geopende bloemen.
De bloemen hebben een krans van smalle en glanzende gele, oranje rode, roze of witte kroonblaadjes met talrijke meeldraden. Soms blijven de bloem ook ‘s nachts open als bij Mesembryanthemum albidum.
De zaden bezitten een hygroscopische werking, de doosvrucht blijft met droog weer gesloten en gaat open met regen.
Ze verschijnen met vlezige bol-, tong-, cilinder- of anders gevormde blaadjes. De bladeren van vele soorten worden als een groente gebruikt. Behalve de blaasjes op de bladeren zijn verdere beschuttingsmiddelen tegen fel licht en de brandende zon de grijsblauwe bladkleur, de vliezige schutblaadjes en de als scherm werkende delen van oude.
Aizoaceae, ijskruidfamilie.
Uit Redoute.
=Mesembryanthemum crystallinum, L. (kristallen) Bloemen gaan open met de komst van de zon en sluiten met het verdwijnen of slecht weer, gaat open tegen 8 uur en sluit weer na 2 uur. Mooie heldere bloempjes in vele kleuren en oorspronkelijk roze/rood in juni tot september.
Het ijsplantje heeft vet kruidachtig blad dat met de stengels met ijskristallen of parels bezet zijn.
Een eenjarige met liggende stengels die maar een 10cm. hoog wordt.
Is afkomstig uit Z. Afrika en in 1775 beschreven.
Naam, etymologie.
(a) Mesembryanthemum, het eerste element is Grieks mes-(os): midden of een middag, en anthemon: bloem, een verwijzing naar het opengaan van de bloemen in de middag van zonnige dagen. Dat was in de 17de eeuw, sindsdien zijn er zoveel ontdekt dat ze nu vrijwel elk uur van de dag bloeien. Duits Mittagsblume of Zaserblume, Frans fleur de midi, Engels fig marigold of mid-day-flower.
(b) IJsplantje, Duits Crystalkraut of Eiskraut, Franse herbe a glace, ficoide cristalline, Engels ice plant, Italiaans cristalloide, heet zo omdat de plant geheel bedekt is met glinsterende blaasjes, als een laagje ijs. Symbool van \Van de hand gewezen, geweigerd adres,’, uw blik bevriest me. Afgesneden takken kunnen dagenlang in de zon te drogen liggen zonder dat uit de blaasjes het vocht verdampt.
Gebruik.
Het blad werd gebruikt als een verkoelend middel. Op de Canarische eilanden wint met er soda van door ze te verbranden. Daar wordt dan ook glas van gemaakt.
Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/