Copaifera
Over Copaifera
Diesel boom, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariƫteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Uit J. Carson.
Naam, etymologie.
Copaifera, is copaiba: de Braziliaanse naam voor het balsemachtige sap (balsem van Copaiba) en fero: dragen. (synoniem Copaiba)
20 soorten komen voor in dit geslacht die groeien in Tropisch Amerika en Afrika.
Het zijn grote bomen met kleine en onopvallende bloemen, geen vlinderbloem.
In de schors en hout komt een balsem voor die uit een aantal Z. Amerikaanse soorten gewonnen wordt. Dit gebeurt door een gat in het hout te hakken en een soort goot te plaatsen waarlangs de olieachtige gele balsem vloeit. Een boom kan soms 50-70 liter leveren maar sterft in de regel na het tappen.
Fabaceae, vlinderbloemige, Caesalpina klasse.
Copaifera langsdorfii, Des. (Pruisische kunstenaar Georg Heinrich von Langsdorff, 1774-1852) levert met =Copaifera officinalis, L., (geneeskrachtig) purple heart tree, de kopaivabalsem, de Engelse balsam of Copaiba, Duitse Copaive balsem van het Amazonegebied en Suriname. Soms zijn de 2m dikke stammen zo van harsachtige kanalen doortrokken dat de stam met een heftige knal kan barsten. De balsem wordt gewonnen door insnijdingen in de bast te maken. Grote hoeveelheden komen van de boven Amazone naar beneden in holle bomen die vaak meer dan 2500gallons bevatten, per boom 30-40 liter per jaar, een soort terpentijn.
Het is ook bekend als diesel tree en kerosene tree, lokaal kupaÕ¹, cabismo en copava.
Uit www.classicnatureprints.com
Copaifera guianensis, Desf. (uit Guyana) Witte bloemen in trossen
Het is een in Suriname groeiende boom van 10-12m hoog. Is beschreven in 1826.
De hoepelolie bestaat uit een vluchtige olie en hars. De stof wordt gebruikt bij de fabricage van lakken en vernissen, calqueerpapier en ook bij de fabricage van sommige papiersoorten. Verder wordt het in de geneeskunst gebruikt als een middel tegen gonorroe. Nu als biodiesel.
Uit; http://www.profumo.it/profumoterapia/prodotto/Legno-di-Copahu/3349/it/
Copaifera officinalis Jacq. (geneeskrachtig) Altijdgroen tropische boom van 10m hoog. Geveerde bladeren.
Witgele bloemen.
Komt uit centraal zuid Amerika.
Het hout wordt door het hoge soortelijk gewicht wel ijzerhout genoemd.
Na 30 jaar wordt er hars uit gewonnen dat gebruikt wordt vanwege zijn ontsteking werende werking, verder in hoestdranken en plasmiddelen en als geurstof. Kupay, cabismo, copauva.
Petrus Martyr noemde het op het eind van de 15de eeuw copei of cupayba.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl