Toona
Over Toona
Chinese mahonie, vorm, bomen, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit en.wkipedia.org
Een geslacht van grote bomen.
7 soorten komen erin voor, met Cedrela, nauw verwant, meestal in Tropisch Amerika. Soms worden de Aziatische/Australische soorten er ook onder geplaatst. Die worden ook onder het geslacht Toona gerekend. Dat geslacht bestaat uit 5- 6 soorten die als winterharde soorten te gebruiken zijn.
Ze zijn beroemd vanwege hun timmerhout.
Bladen staan afwisselend en zijn meestal abrupt gepunt en kort gesteeld, gaaf of licht gezaagd. Bladverliezend in droge seizoenen of bladhoudend en oneven geveerd.
Knoppen zijn bijna rond met talrijke knopschubben. Bloemen 2slachtig en klein, groen of wit, 4-5tallig met 4-6 meeldraden die kleiner zijn dan de kroonbladen, vruchtbeginsel 5hokkig, doosvrucht met gevleugelde zaden.
Witte bloemen zijn onaanzienlijk in grote hangende trossen.
Meliaceae, Mahoniefamilie, bidboomfamilie.
Bladranden zijn min of meer gezaagd, bloemtrossen zeer lang en hangend, zaden van boven gevleugeld.
Toona sinensis M. Roem (uit China) (Cedrela serrata, Royle) (gezaagd) (Toona serrata) Bladeren zijn een 60cm lang met 5-25 paar deelblaadjes van 8-13cm lang die glanzend donkergroen zijn, van onderen lichtgroen en langs de nerven behaard, lancetvormig, gaaf of zwak getand/gezaagd.
Jonge twijgen zijn grijs en zacht behaard.
De kleine groen-witte bloemen hangen in eindstandige tot 40cm lange pluimen in juni/juli. De bloemen hebben een zoete geur en bevatten veel honig en een gele verfstof.
5spletige en houtige doosvrucht met gevleugelde zaden.
Een mooie parkboom die goed winterhard is. Zeer geschikt voor lanen en snel groeiend, gelijk aan Ailanthus, maar zonder de verschrikkelijke geur met bloei, hoewel de twijgen toch ook niet aangenaam geuren, meer naar uien. Kan hier geteeld worden als parkboom en in zuidelijke streken als laanboom. Is bestand tegen luchtverontreiniging.
Deze boom zie je hier en daar wel eens verschijnen. De toppen vriezen wel eens terug. In China eet men die wel eens.
De stam is slank en oudere stammen hebben een schors met lengtespleten.
Het zekerste kenmerk is het geheel ontbreken van de kliertjes aan de bladvoet en het voorkomen van een sterk ontwikkelde eindknop die bij Ailanthus ontbreekt. Ook zijn de bladeren niet zo groot met minder paren zijblaadjes terwijl het topblaadje ontbreekt. Het is de meest winterharde vorm uit deze groep en kan hier geteeld worden.
Komt uit India/China, Himalaya en groeit daar op 2400m hoogte, wordt 16-20 m hoog.
Is beschreven in 1875.
‘Flamingo,’ heeft met het uitlopen roze bladeren.
Naam, etymologie.
De toona of chittagong-wood, -hout is een boom die uit Bengalen stamt, de bossen van Pegu. Dit hout is rood glanzend en zeer duurzaam. Het wordt gebruikt voor meubels en als snijwerk en theekisten. Het is bekend als Indisch mahagonyhout, Chinese mahonie, mahogany, Chinese cedar, of singaporceder, het is mooi dieprood en opvallend getekend hout. De jonge bladeren worden als groente gebruikt in China, ze hebben een uiachtige geur. Vrucht, bast en wortels zijn een traditionele Chinese medicijn voor verschillende gebreken. Toona, van Hindoe tun, Sanskriet tuni, tunna, Chinese toon of red toon, Chinees xiang chun, Hindoe Daaraluu, Maleis Suren; Vietnamees Tng d, Duitse Surenbaum, Frans acajou de la Chine, uiensoepboom.
Bladranden zijn gaaf, en bloemtrossen korter dan de bladeren.
Toona sureni Blume (Cedrela febrifuga, (koorts) groeit in Java en Achter- Indië, daar werd de bast van jonge takken tegen koorts: febrifuga, gebruikt.
Het blad, bast en vruchten van alle soorten ruiken knoflookachtige. Deze geur wordt door het vlees van de beesten die ervan eten opgenomen.
Chinees hongschun, honglianzi, tinduchu en marong,
Engels suren toona, red cedar, suren or Indonesian mahogany.
Vermeerderen.
Gewoonlijk en het gemakkelijkste is via wortelstek. In februari rooi je wat wortels op. De stevigere wortels verdeel je in stukken van een 10cm en leg je ze horizontaal in stekgrond. Afdekken met een 2cm stekgrond en bevochtigen. Bij warmte, 18 graden, zullen de knoppen direct beginnen te groeien, na het uitlopen verspenen en half weg mei in buiten te planten.
Zaden eerst 6 weken 0 graden geven, zaaien in maart bij 18 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl