Mucuna

Over Mucuna

Jeukboon, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, teelt,

mUit Krauss, www.BioLib.de,

Mucuna, de Braziliaanse naam.

Onder deze naam worden 33 eenjarige boonachtige klimmers en struiken in de Z. Staten van Amerika gekweekt voor voer en ornament.

Stizolobium is nu de eenjarige en Mucuna omvat de meerjarige.

Fabaceae, vlinderbloemige, Vicia klasse.

Mucuna pruriens, Dec. (stekend of jeukend) De rood/violette bloemen staan in 30‑50cm lange trossen. Ze zijn gevormd als vlinders.

Ze worden gevolgd door dikke en harige peulen van een bruine kleur en leren omhulsel.

Is een snood gewas die in het veld langs de grond kruipt of zich door een ruigte slingert. Een windende eenjarige plant van 15m uit oost en west Indien met aan de onderkant ruigharige bladeren. De bladeren, bloemen en peulen zijn bedekt met losse oranje haren die jeuk veroorzaken als ze in contact met de huid komen.

De zaden zijn glimmend zwart of bruin.

Uit India, Afrika en de Cariben, is beschreven in 1680.

Gebruik.

De 5‑10 cm lange en 1‑1,5cm brede zaden komen als Siliquae hirsutae, Fructus stizolobii in de handel. De licht openspringende en in de huid dringende brandborstels brengen op de huid onverdraaglijke jeuk voort. Als je dit met water wast vermeerdert de pijn, door olie of droge as dooft die, maar gaat niet dadelijk over.

In W. Indi worden ze als wormdrijvend middel gebruikt, hoewel dit onwaarschijnlijk lijkt omdat er betere en minder gevaarlijke middelen zijn.

Naam, etymologie.

Jeukboon, Duitse Brennhulse, Jackfasel, Frans pois a gratter; kraberwt, mucune, griffe du diable; duivelsklauw, fluweelboon, Engelse velvet bean, horse eye bean, horse eye bean, ox eye bean, buffola bean, cowhage, cowage of cowitch: koeienjeuk, de naam cowage is van het Hindoe kavac, in Maleis bekend als daoen gatel ajer of kekara gatel. De Soendanese naam is rarawejah. Velvet bean, kapikachu, nescafe, sea bean, Kratzbohnen, konch, yerepe (Yoruba) en atmagupta. Italiaans fagiolo di Rio Negro.

(164) ‘Andere boontjes trekken naar het paars of blauw, maar meer naar het rode en zulks is de Braziliaanse soort die Macouna heet met ronde zeer mooie gemarmerde boontjes en met oranje gelijk porfier.’

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/