Pseudocydonia
Over Pseudocydonia
Dwergkwee, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Naam, etymologie.
Pseudocydonia, Grieks pseudos; vals en Cydonia, nauw verwant.
Met Cydonia is het een geslacht van houtachtige planten die meestal gekweekt worden vanwege de helder gekleurde bloemen in het voorjaar.
Het zijn struiken of kleine bomen en soms doornig.
Half bladhoudend of bladverliezend en afwisselend staande, kort gesteelde en gezaagde bladeren die soms zeer lang aan de struik blijven.
Bloemen staan in bundels en zijn kort gesteeld, wit, roze rood of oranje, 5 kelk en kroonbladen en 5 aan de basis vergroeide stijlen, 20 of meer meeldraden.
Vrucht is appelvormig en geurend.
4 soorten komen voor in China/Japan.
Vele vormen, cv ‘s zijn er, voor tuingebruik, erfbeplanting en dergelijke.
Rosacea, rozenfamilie, afdeling pomaceae.
Uit J. Lindley.
=Pseudocydonia sinensis (Dum. Cours.) C. K. Schneid. (uit China) (Chaenomeles sinensis, Schn.) Bladstelen zijn tot 1cm lang en blijvend behaard.
Eivormige/elliptische bladeren die in de herfst scharlakenrood kleuren zijn 5-8cm lang en 3-4.5cm breed met spitse top, fijn klierachtig gezaagd, matglanzend donkergroen en van onderen eerst viltig behaard en later bijna of geheel kaal.
Heeft een warrig groeiende, ongedoornde twijgen.
Bloeit na de bladontwikkeling in mei met alleenstaande, licht roze bloemen van 2-3cm in diameter groot met teruggeslagen en fijn geklierde kelkbladen en 20 meeldraden.
Een hoge struik of kleine boom die in bladvorm het midden houdt tussen Chaenomeles en Cydonia. Grote en donkergele vruchten van 10-15cm lang die min of meer behaard zijn.
Wordt 6m hoog en groeit op 1000m hoogte te China, false quince. Dwergkwee.
Planten.
Ze zijn zeer goed te snoeien en snoei ze na de bloei. Sommige snoeien ze als de knoppen te zien zijn en dan knippen ze de niet bloeiende loten eraf zodat de struik een overdadiger bloei lijkt te krijgen
Zaaien is goed mogelijk. Zaden schonen, stratificeren vanaf september en in het voorjaar ter plaatse uitzaaien.
Wortelstek is ook mogelijk. Neem in februari de sterkste wortels er af. Snij ze in stukken van 3cm lang. Leg ze plat in stekgrond, bedek ze met een paar cm grond. zet dit warm weg, 20 graden. Na enige tijd komen jonge scheuten boven de grond, verplanten. Ook afleggen is goed mogelijk.
Neem een topstek in juni met drie bladparen, verwijder de zachte top en het onderste bladpaar, en steek dit in 1 % ibz groeistofpoeder, afkloppen van het stekje. Planten in stekgrond, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, (dat is gezeefde potgrond zonder mest) plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. De meeste stek moet in de winter vorstvrij worden gehouden. In buiten brengen na de ijsheiligen, half mei.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl