Idesia
Over Idesia
Oranjekers, vorm, heesters, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt,
Uit plantillustrations.
1 soort komt voor in Japan en centraal W. China.
Flacourtiaceae, nu Salicaceae, Schisandraceae.
Idesia polycarpa, Maxim. (veel zadig) (De vrij grote diepgroene bladeren lang staan op lange roodachtige stengels en zijn 3-5nervig aan de basis.
Blad is 12-20cm lang van onder blauw/groen en alleen in de nerfoksels behaard, eivormig tot ovaal met toegespitste top, bladrand enkel gezaagd.
Bloemknoppen zijn kaal met veel knopschubben bezet.
Tweehuizig en de mannelijke bloemen zijn groter dan de vrouwelijke bloemen. Kelkbladeren zijn 3-6 groot en afvallend, meeldraden zijn talrijk en 3-6 stampers.
De groengele geurende bloemen zijn niet opvallend in mei, maar de 1.5cm grote veelzadige oranjerode bessen, die in lange trossen hangen, zijn zeer opvallend vooral nadat de bladeren zijn gevallen, eetbaar.
Een mooie boom of hoge struik/boom met zijn grijswitte bast. Door zijn spreidende takken vormt het een laag en breed hoofd.
Een mooie boom die gekweekt wordt vanwege zijn mooie grote bladeren, ook vanwege zijn attractieve oranjerode bessen.
Komt uit Japan en Z. W. China en wordt 10-15m hoog.
Naam, etymologie.
Idesia is zo genoemd naar Ysbrants Ides, een Hollandse reiziger in China.
Oranjekers en in Duits Orangenkersche, Chinesischer Limonenbaum, Engels ligiri tree, wonder tree.
Planten.
Is niet geheel winterhard, vriest tot de bodem terug maar groeit zo snel dat de volgende zomer er weer 2m lange scheuten zijn. Zet de plant op een warme plaats in wat beschutting en niet teveel mest zodat de scheuten kunnen afharden.
Gemakkelijk is via wortelstek. In februari rooi je wat wortels op. De stevigere wortels verdeel je in stukken van een 10cm en leg je ze horizontaal in stekgrond. Afdekken met een 2cm stekgrond en bevochtigen. Bij warmte, 18 graden, zullen de knoppen direct beginnen te groeien, na het uitlopen verspenen en half weg mei in buiten te planten.
Gemakkelijker is ook afleggen. Buig in de zomer de buitenste stengels naar beneden en leg die in een kuiltje, haal daar het blad eraf, zet ze vast aan een piket. Zorg ervoor dat de toppen zo recht mogelijk omhoog staan. Na 2 jaar zijn ze geworteld, afsteken en verplanten.
Zaaien in februari bij 18 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl