Ceratostigma
Over Ceratostigma
Loodplant, vorm, kruiden, soorten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Kruidachtige planten, halfheesters of smalle heesters van lage vorm die geschikt zijn voor rotswerk, 30-100cm.
Bladen staan afwisselend en spiraalvormig, 1-9cm lang en zijn lancetvormig of ovaal, meestal met harige rand, sommige zijn bladverliezend en anderen altijd groen.
Bloemen staan meestal in eindstandige trossen en zijn van diep blauw tot roze.
6-8 soorten die in N. China, Himalaya en Erythraea groeien.
Plumbaginaceae, loodplanten.
Uit; https://www.st-andrews.ac.uk/~gdk/stabg_new/poms/2004/aug04pom.htm
Ceratostigma griffithii. C. B. Clarke. (Engelse arts en botanist, William Griffith, 1810-1845)
Lijkt op willmottianum maar is meer bossig en groeit beter uit, bodembedekker met ondergrondse uitlopers, 50cm.
Wintergroen.
Bloeit in augustus-september met blauwe bloemen.
Komt uit de Himalaya.
Niet geheel winterhard, bedekken. Burmese Plumbago.
Uit plantgenera.org
Ceratostigma plumbaginoides, Bunge. (Plumbago-achtig) (Plumbago larpentae) is zo genoemd naar Lady Larpent, echtgenoot van Sir George Larpent die in 1846, vanuit Sjanghai, deze plant ontving van Robert Fortune) Heldergroene omgekeerd eivormige bladeren zijn spits en fijn gewimperd.
Opgerichte stengels zijn kantig en roodachtig, veel vertakt. Ook onderaan komen veel worteluitlopers zodat een dichte en lage massa ontstaat van 25-50cm hoog.
Trossen van donker blauwe, radvormige bloempjes met lange buis en violet/rode kelk, spitse schutblaadjes die gewimperd zijn en roodachtig in augustus/oktober. De bloei is in dichte bollen of schermen.
Een mooie borderplant vanwege de overvloedige blauwe bloemen in de late herfst, dat wordt dan nog eens gevolgd door de mooie rode bladeren.
Het is een halfheester die hier voldoende winterhard is. Het is zacht als een Fuchsia en vriest in de winter af maar schiet vernieuwd weer op met krachtige scheuten in het voorjaar.
Spreidt zich mooi uit over een muur.
Naam, etymologie.
Ceratostigma, Grieks Κερατόστιγμα, keras: hoorn, stigma, stempel, dit naar de hoornachtige vertakkingen van de stempel. Duitse Kriechende Hornnarbe, Stauden-Bleiwurz, Chinesische Bleiwurz, Enzian-Bleiwurz, Engels lead plant, loodplant.
Ceratostigma willmottianum, Stapf. (Miss Ellen Ann Wilmott, Engelse plantenliefhebster te Warley bij Londen, 1860-1934)
Zittende, lancetvormige tot omgekeerd eivormige bladeren zijn aan beide kanten stijf behaard, bladverliezend.
Opstaande en kantige stengels zijn soms purper gekleurd en aan de voet houtachtig, 1-2m, komen uit een rizoomachtige wortel.
Bloemen staan in dichte trosjes, zijn donker blauw met blauwachtig/witte buis, lancetvormige schutblaadjes die spits en gewimperd zijn in juli/oktober.
Uit Szechuan, wordt 60-100cm hoog. Matig winterhard.
Chinesische Bleiwurz. In zijn groeiplaats te Tibet wordt het als symbool van wijsheid gezien, ook gebruikt in Bach therapien die het vertrouwen in jezelf versterkt.
Planten.
Houdt van zon op luchtige en kalkhoudende grond.
Vermeerderen door scheuren in het voorjaar.
Neem in juni 7cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Dopen in ibz 50mg per liter. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.
Ook wortelstek in de winter is mogelijk bij 15 graden.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl