Cephalanthus

Over Cephalanthus

Kogelbloem, vorm, kruiden, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.

Uit J. C. Krauss.

Het zijn planten met tegenovergestelde of in kransen van 3 staande bladeren met kleine steunblaadjes, bladhoudend of bladverliezend.

Bloemen zijn klein en wit of geel in bolachtige hoofdjes, 4tallig met smalle buis en 4lobbige zoom, in oksel of eindstandige en lang gesteelde kogelvormige hoofdjes, 2delige kluisvrucht.

Een struik wordt gekweekt wordt vanwege zijn mooie witte bloemhoofden die in de zomer verschijnen.

5-16 soorten komen voor in de gematigd warme zones van Amerika, Afrika en Aziƫ. Struiken of kleine bomen van 5-15m.

Rubiaceae.

Cephalanthus occidentalis, (westers) Mooi glanzend blad dat kruisgewijze geplaatst is of in kransen van drie/vier staat, 7-16cm lang, eivormig met spitse top en aan beide zijden behaard, later van boven kaal, ovaal/langwerpig.

Een opgaande groeiende struik met eerst groene en gedeeltelijk wat rood aangelopen, kantige geelbruine twijgen die met enkele lenticellen zijn bezet.

Zeer attractief met zijn geurende witte bloemballen van 1.5-3cm in diameter in de late zomer, juli/augustus aan iets behaarde stelen met kleine schutbladen, bloemen zijn 6-10mm lang en slank buisvormig met een uitgespreide, korte zoom, de stijl steekt voor de bloembuis uit.

Houdt van wat vochtige gronden, op zijn groeiplaats staat de plant in moerassen en langs waterstromen waar het vaak overstroomd wordt. Groeit daar het liefst in de volle zon.

Een wit bloeiende plant die uit Amerika stamt en 2m hoog wordt, in Amerika wel 6m en zelfs wat boomachtig. Is beschreven in 1735.

Naam, etymologie.

Cephalanthus, Grieks kephale: hoofd, anthos: bloem, de bloemen staan in hoofdjes wat een kenmerk is van dit geslacht.

Kogelbloem, knopbloem. Duitse Westlicher Knopfblume en Engelse button wood of globe flower bush, little snow balls, swamp globe flower, -willow, honey-bells, white pond dogwood of Louisiana, zie Cornus. Duits Westlicher Knopfbusch.

Vermeerderen.

Zaai in maart bij 15 graden.

Neem in juni 7cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 1% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.

Ook via afleggers.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl