Cantharellus
Over Cantharellus
Cantharel, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik,
Paddenstoelen, Agaricaceae, plaatjeszwammen. De plaatjeszwammen worden gekenmerkt door het bezit van dunne radiair geplaatste lamellen of plaatjes aan de onderzijde van de hoed.
Cantharellus: Grieks kantharos: beker of schaal, de hoed heeft een naar boven staande rand en is trechtervormig.
Een paddenstoelen geslacht waarvan de steel en bekervormige hoed geleidelijk aan in elkaar over gaan. De plaatjes lopen van de hoed als plooien naar beneden.
=Cantharellus cibarius, Fries. (voedzaam) De 3 10 cm brede hoed van de Hanenkam is in de jeugd bol, later trechtervormig met een wat ingerolde rand. De kleur van de hoed varieert van wittig tot dooiergeel en zelfs oranje. De dooier gele lijsten aan de onderkant van de hoed zijn onregelmatig gevorkt en lopen ver op de steel af. De 3 tot 8 cm lange steel heeft de kleur van de hoed en wordt naar beneden smaller.
met zijn dikvlezige en dooier gele kleur groeit in loof- en naaldbos.
De geur is van abrikozen en de smaak is zwak peperachtig, witgeel.
In Duitsland is het overvloedig wat je kan opmaken uit het gezegde: ‘’Das ist keinen Pfefferling wert’. Een oeroud Duits spreekwoord zegt eigenlijk het tegenovergestelde: ‘gering ist kein Ding, selbst kein Pfefferling.’
Komt voor in dennenbossen, eik, beuk en den van juni tot oktober in op zure zandgrond in Azië, Noord-Amerika, Europa en Australia.
Kan verwisseld worden met de valse hanenkam, Hygrophoropsis aurantiaca.
Naam, etymologie.
(a) De cantharel, dooierzwam of hanenkam draagt vele namen, Duits Dotterschwamm.
(b) Meestal zijn het verwijzingen naar zijn aan aangename scherpte die aan peper herinnert. In oud-Hoogduits van de 11de eeuw komt Phifera voor en in het midden-Hoogduits sinds 1350 Phifferling, nu of Pfefferling of Pfifferling, ook Gelber Champignon, Galluschel, Gelbling, Eierling en Eierschwamm, ook een verwijzing naar zijn dooier gele kleur. In midden-Nederlands verscheen peperlinc en is nu peperling. Oorspronkelijk schijnt het de naam voor Pfeffermilchling, Lactiarius piperatus, geweest te zijn met zijn scherpe pepersmaak.
Kampernoelie, cantharel, Duits Chantarelle, Engelse yellow chantarelle heet in 1583 bij Dodonaeus campernoellen. Dit is een Picardische vorm van oud-Frans champaignuel dat afgeleid is van Gallo-Romaans campaniolus, waarbij campania een vlak veld betekent. Of van Frans la chanterelle en dit van botanisten-Latijn cantharellus: een kleine cantharus of drinkkop, verder girolle, girole, chevrette, roussotte of mme gallinace. Cantharel, Engels golden chanterelle, Frans la chanterelle. In Beieren Eierschwamm, Gelbschwammerl, Recherl, Reherl, Rehgoal, Marillenschwammerl, Kragenknpferl of Nagerl, Saksen Hhnerpilz of gelbes Hhnel, Oostenrijk Eierschwammerl, Zwitserland Eierschwamm of Eierschwmmli.
Uit; http://www.pilzfotopage.de/Aphyllos/slides/Cantharellus_aurora.html
Cantharellus lutescens. (Romeinse godin van de dageraad). (=Cantharellus aurora, Craterellus lutescens) (geelachtig)( Cantharellus xanthopus) Trompet tot trechtervormige paddenstoel.
De gele tot oranjebruine hoed van 2-6cm is verdiept en heeft een onregelmatig golvende rand.
De onderzijde heeft onregelmatig vertakte donker oranje tot gele en soms wat roze rimpels.
Een gele holle steel van 2-7cm die gegroefd is.
Het gele vlees geurt lekker en smaakt goed.
Komt voor in loof en naaldbossen.
Gele trechtercantharel. Starkriechender Pfifferling. Yellow foot.
Cantharellus tubaeformis Fr. (buisvormig) is ook een eetbare vorm.
Vruchtlichaam is trompet- tot trechtervormig. Hoed 2-6cm doorsnede, verdiept, glad tot schubbig, geelbruin tot donker vuilbruin, met een onregelmatig golvende rand.
Onderzijde met smalle, onregelmatig vertakte, op de steel aflopende, lamelachtige lijsten, gelig tot grijsbruin.
Steel is 2-10cm lang en 5-10mm dik, hol, gegroefd of afgeplat, vuil geel tot olijfgeel.
Vlees is taai, gelig met zwakke geur.
Komt voor in groepen bij beuk en eik in loofbossen op voedselarme, zure zandgrond.
Trechtercantharel. Funnel Chanterelle, Trompetenpfifferling.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl