Celmisia
Over Celmisia
Zilverkussen, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariƫteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten, teelt.
Elcisma, heet nu Celmisia.
Mooie soorten waarvan alleen de hier vermelde soorten het bij ons uit houden.
Rotsplanten met grote, alleenstaande, Aster-achtige bloemhoofdjes.
Er zijn wel meer dan 40 soorten die uit N. Zeeland stammen, een paar in Australiƫ.
Asteracea.
Celmisia argentea Kirk. (zilverkleurig) Zilverkleurig blad.
Witte bloem met en geel hart in mei-juli.
Wordt een 5cm hoog.
Zilverkussen.
Uit; http://collections.tepapa.govt.nz/object/790451
Uit www.hebesoc.org
=Celmisia densiflora, Hook (dicht bloemig) Bladeren staan in een rozet en zijn geelachtig/groen, breed lijnvormig en stomp, gekarteld/getand en 7.5-18cm lang, 1.5-4cm breed, de achterkant wit behaard.
Bloemstengels zijn 15-40cm hoog en klierachtig.
Bloemhoofdjes zijn 3-5cm in doorsnede met witte straalbloemen en gele schijfbloempjes met smal lijnvormige omwindselblaadjes met gebogen top die wat klierachtig en behaard zijn in juni/juli.
Uit N. Zeeland, wordt 10-40cm hoog.
Uit J. Hooker.
Celmisia holosericea, Hook. (dicht zijdeachtig behaard) Bladeren afstaand tot liggend in een rozet, lancetvormig tot smal langwerpig, de voet smal uitlopend en scherp gezaagd, 15-30cm lang en 2-7cm breed, achterkant wit viltig.
Bloemstengels zijn 15-30cm lang.
Bloemhoofdjes 5-8cm in doorsnede met witte straalbloemen en gele schijfbloempjes, omwindselblaadjes zijn lancetvormig en de binnenste niet behaard, de buitenste met behaarde achterkant in juni/juli.
Uit N. Zeeland, wordt 15-30cm hoog.
Uit www.rbge.org.uk
Celmisia hookeri, Cock.. (Engelse botanist sir William Hooker, 1785-1865, eerder directeur van de Botanical Gardens) Bladeren staan in een rozet en zijn lang gesteeld, lancetvormig tot lang spatelvormig, spits en leerachtig, gaafrandig tot zwak gezaagd, 10-25cm lang en 2-7.5cm breed, de randen en de achterkant wit wollig behaard.
Bloemstengels van 30-40cm lang zijn wollig behaard.
Bloemhoofdjes zijn 8-10cm in doorsnede met witte straalbloemen en gele schijfbloempjes, omwindselblaadjes zijn smal lijnvormig en dicht wollig behaard in juni/juli.
Uit N. Zeeland, wordt 20-40cm hoog.
Uit J. Hooker.
Celmisia spectabilis, Hook. (opwindend of fraai) Talrijke bladeren die in mooie grote rozetten staan zijn dik en leerachtig, smal langwerpig en gaafrandig tot zwak gezaagd, de randen omgerold, 7.5-15cm lang en 1-2cm breed, de achterkant dicht behaard.
Bloemstengels van 20-30cm hoog.
Bloemhoofdjes 3.5-4.5cm in doorsnede met witte straalbloemen en gele schijfbloempjes met priemvormige omwindselblaadjes die behaard zijn en de buitenste met omgebogen top in juni/juli.
Uit N Zeeland wordt 15-30cm hoog. Cotton daisy.
Naam, etymologie.
Elcisma is door letteroverzetting gemaakt uit de geslachtnaam Celmisia waaronder de soorten vroeger werden gerangschikt. Is het eerst beschreven door de botanist Alexandre de Cassini in 1813. Celmisia is genoemd naar Kelmis, een van de berg Ida die geassocieerd werd met de Moeder God Rhea in Griekse mythologie. Hij was een smid, zijn naam betekent gieten, gietstuk, en vriend van Zeus, zoon van Rhea en later koning van de goden.
Engelse New Zealand daisy.
Uit; https://www.rhs.org.uk/Plants/3341/Celmisia-semicordata/Details
Celmisia semicordata Petrie. (half hartvormig) Uit Nieuw Zeeland tussen 600-1400m.
Subspecie stricta en subspecie aurigens.
Planten.
Ze groeien goed in elke licht en voedzame grond op matige vochtige en vooral doorlatende plaatsen, een beschutte en zonnige plaats is een vereiste. In de winter zo droog mogelijk houden omdat ze meer lijden van vocht dan van koud.
Vermeerderen door zaaien, scheuren en stekken.
Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl