Vitaceae

Over Vitaceae

Wijnstokfamilie, Bijbel, kenmerken, herkennen, nauw verwante familie, fossielen,

Dit zijn meestal klimmende en ranken dragende houtplanten. Verspreid staande samengestelde of enkelvoudige bladeren. Bloemen met een kleine kelk en gave of getande zoom en 4-5 kroonbladen en even veel meeldraden. Meestal bloeien ze met kleine, groenige in trossen staande bloemen. Bovenstandig vruchtbeginsel is 2-3 hokkig, besvrucht geeft zaden met kiemwit.

11 geslachten en 700 soorten komen voor, hoofdzakelijk in de warmere regionen van beide halfronden.

Sommigen groeien tot zeer grote lengtes en overklimmen bomen door hun hechtranken.

Cissus en Vitis komen voor in het Tertiair, de bruinkooltijd van Z. Europa en een deel van M. Europa. Vreemd genoeg lijken de fossiele bladeren van Vitis niet op onze van Vitis vinifera, maar de fossielen hebben bladeren die sterk lijken op de N. Amerikaanse druivensoorten.

De familie is nauw verwant met de Rhamnaceae, de klimmende vorm is een belangrijk verschil.

Bijbelse Vruchtbomen.

Aan hun vruchten zult gij ze kennen (Mattheüs) De vruchten en opbrengsten van het veld in het Beloofde Land mochten door elke passerende reiziger gebruikt worden om er zich mee te verfrissen en te versterken. Voor de verdere reis mocht er niets mee genomen worden (Deuteronomium .23: 24) De Heer at dan ook wat de natuur hem aanbood (Mattheus 12:1, 21:19) Vruchtbomen werden zeer gewaardeerd en bij de wet van Mozes beschermd. Bij een belegering mochten de Israëlieten dan ook geen vruchtbomen omhouwen om die bij de aanval te gebruiken. Wat in zo’n tijd in een paar uur geveld werd moest later met node gemist worden (Deuteronomium 20:20) Die beschermende hand van deze wet is de laatste eeuwen in dit land met node gemist. Door de vele veroveraars is er gehakt, geroofd, meest zonder herbouw, wat tot veel onvruchtbaar land geleid heeft. Op sommige plaatsen wordt er echter gesproken over de ‘bijl aan de wortels van de vruchtbomen te leggen,’ Lucas 3:9) Mogelijk meer gebruikt in de betekenis van: ‘we geven je nog een kans.’ De 3 edele vruchten: Druiven, Vijgen en Olijven.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl