Lantana

Over Lantana

Verkleurbloem, vorm, kruiden, soorten, cultuurvariëteiten, geschiedenis, historie, naamgeving, etymologie, afkomst, gebruik, vermeerderen, planten,

Uit Flora de Filipinas.

Dit geslacht bestaat meestal uit struiken of halfheesters, soms zijn ze half klimmend, 0.50-200cm.

Tegenovergestelde of in krans staande, ruige en getande bladeren.

Trossen van kleine en verbena-achtige bloemen, rood, oranje, wit of anders.

Een 150 soorten komen voor, meestal in tropisch en subtropisch Amerika, Afrika en Australië.

Ze zijn al lang in cultuur, het is moeilijk aan te geven welke de originele vormen geweest zijn.

De meeste tuinsoorten zijn van het Camara-type waaruit een lijn met lage planten is voortgekomen.

Ze bloeien goed in de zomer en winter, maar de geur van blad en bloem is onaangenaam voor vele personen, dit is ook de reden dat ze niet populair werden als snijbloem.

Vele soorten leveren een vlezige en eetbare vrucht.

Verbenaceae, ijzerhardfamilie.

=Lantana camara, L. (Z. Amerikaanse volksnaam voor deze plant) De bladeren zijn wel vrij dik en ruig, 7cm lang en 3cm breed, spits.

De oorspronkelijk helder oranje bloemen staan in dichte hoofdjes, het zijn talrijke buisbloempjes die vanaf de rand gaan bloeien en zo naar het centrum toen, de bloemkleur verandert en wordt geleidelijk aan donkerder, dat is de reden dat er meestal meer kleuren in de bloem zitten. Nu openen ze gewoonlijk in geel of roze maar verdiepen zich later tot oranje of rood. Als kasplant kunnen ze vrijwel het hele jaar bloeien.

Ze zijn gemakkelijk te stekken, ook kunnen ze tegenwoordig gezaaid worden. Als gezaaide plant worden ze een 30cm groot. Houden wel van zon en warmte.

Vele hybriden zijn hiervan verkregen.

Het is een plant die in de winkel vaak op stam verkocht wordt.

Een kleine struik van 30-150cm hoogte met harige en soms met kort gehoekte stekels. In het wild groeit de plant tot 3m en is meestal stekelig, vandaar Linnaeus naam Lantana aculeata: scherp. De gekweekte vormen zijn echter ongewapend.

Uit tropisch Amerika, is beschreven in 1692.

Uit www.biolib.de

Vormen.

‘Mutabilis’ is opmerkelijk vanwege de verandering van kleur in de bijna ronde hoofdjes. In weinig meer dan een dag veranderen de bloemen van wit door geel, naar lila roze en blauw.

De mutatie is goed te stekken en kan ook in de winter overgehouden worden.

Naam, etymologie.

Lantana was de oude naam van Viburnum en werd zo genoemd vanwege de gelijkenis met de bladeren. Lantana stamt uit Latijn lentare: buigen, dit naar de twijgen. Viburnum lantana werd gebruikt om schoven te binden.

Verkleurbloem, wisselbloem, Duits Wandelblute, Wandelroschen, bloem verkleurt naar 2 tinten, Engelse Jamaica mountain sage. W. Indian coast bramble, Surinam tea-plant, Spanish flag, Frans vieille fille; oude non, melle marie derriere, lըopital en mille fleurs, op de Filippijnen bah-bah, utot-utot, koronitas en kantutay.

Uit www.floridata.com

Lantana montevidensis Briq (uit Montevideo) heeft dunne, kruipende of hangende, behaarde en tot 1m lange stengels.

Bladeren zijn eivormig en 2,5cm lang, ruw getand met een korte bladsteel.

Blauwe tot witte of roze-lila bloemen staan in 3cm brede bloemtrossen op lange stelen.

De vruchten zijn zwarte, bolvormige, giftige, 5-7mm grote steenvruchten.

Komt uit Z. Amerika tot Texas.

Kruipende wisselbloem, trailing lantana.

Planten.

Ze houden van voeding en bloeien al in niet te koele plaatsen. In de winter vorstvrij houden, 10 graden, en licht.

Ook zijn ze tot boompjes te kweken, zie Fuchsia.

Neem in juni/augustus 10cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn. Zitten er bloemknoppen in, haal die dan weg. Gebruik ook gezond blad, zonder schimmeldelen. Onderste blad er af halen, licht verwonden, zoals je met de duimnagel zou doen. Doop die onderkant in 0.5% ibz groeistofpoeder. Planten in stekgrond, dit is 2 delen gezeefde turfgrond met 1 deel scherp zand, aangieten, plastic erover heen en elke week even controleren op vochtigheid, droogte en schimmels. Laat het plastic er dan een paar uur af zodat het blad wat opdroogt en bedek het dan weer. De luchtvochtigheid is hoog genoeg als het plastic bedekt is met waterdruppeltjes, je kan de plant dan niet zien. De waterdruppeltjes houden ook ultraviolette stralen van de zon tegen, op droge plekken komt de zon er door en verbrandt het gewas. Je kan ook een halvarinebakje nemen, een paar cm. stekgrond erin, plastic eroverheen en vastbinden met een elastiekje Na enkele weken/maand is het stek geworteld, de plant begint dan te groeien, langzamerhand meer luchten en tenslotte het plastic eraf halen. Licht bemesten. In de winter vorstvrij houden.

Zie verder: volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/ en: volkoomen.nl